Dobrovolní hasiči dostanou podporu od Povodí Moravy. Pomohli při bleskových povodních

V letošním roce musela Morava po delším čase čelit síle bleskových povodní. Povodí Moravy se v této souvislosti rozhodlo podpořit jednotky sborů dobrovolných hasičů. Státní podnik vypsal granty zaměřené na financování zásahů při povodňových situacích, informovala Jana Kučerová z útvaru vnějších vztahů Povodí Moravy.

Grant pomůže s financováním prostředků proti povodním

Letošní červen nám opět připomněl sílu, s jakou mohou ničivé povodně udeřit. Připomněl nám také, že se povodním nelze vyhnout a že se budou vyskytovat i v období současné klimatické změny. Připravenost je proto klíčová ve všech směrech, ať už ve výstavbě protipovodňových opatření, v drobných změnách v krajině či v poskytnutí včasné a efektivní pomoci, která může vést k záchraně životů či majetku. Věřím, že pořízené vybavení usnadní hasičům jejich enormní nasazení při těchto mimořádných situacích,“ uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Grant je zaměřen na financování prostředků určených k zásahu při povodňových situacích i na likvidaci jejich následků, ať už se jedná o pořízení protipovodňových pytlů, vysoušečů zdiva, svařovacích souprav, člunů, elektrocentrál či čerpadel. O podporu v celkové výši 100.000 korun mohou žádat jednotky dobrovolných hasičů až do 30. října 2020.

Nejedná se o první podporu ze strany Povodí Moravy. Sbory dobrovolných hasičů podporuje podle Kučerové státní podnik už sedmým rokem. Podpořilo tak již například vzdělávání mladých dobrovolných hasičů, pořízení hasičského vybavení nebo spojových prostředků.

Zdroj a foto: Povodí Moravy