15 důvodů, proč si po ránu dopřát studenou sprchu

Studená sprcha je perfektním způsobem, jak nastartovat nový den. Kromě toho má i řadu výhod pro vaše zdraví. Podívejte se na několik důvodů, proč se překonat a po ránu se osvěžit studenou vodou.

1. Studená sprcha spouští uvolňování noradrenalinu Noradrenalin v těle funguje protizánětlivě a snižuje krátkodobé bolesti zapříčiněné například zraněním.

2. Snižuje bolesti svalů Po cvičení mohou být vaše tkáně poškozené a zanícené a z toho důvodu vás mohou bolet svaly. Studená voda snižuje teplotu v těchto oblastech a stahuje cévy, což zároveň pomáhá snižovat otok a tlumit tak bolest.

3. Zvyšuje pocit štěstí Studená voda má vliv na činnost neurotransmiterů, jakým je například dopamin a již zmiňovaný noradrenalin. Pokud trpíte depresemi, pak je ranní studená sprcha skvělou volbou, díky které si budete schopni váš život opět vychutnávat. Vaši pohodu i energii rovněž zvýší pravidelné plavání v zimním období.

4. Posiluje imunitní systém O tom, že je otužování velice vhodné pro náš imunitní systém, jste asi už slyšeli a je tomu opravdu tak. Studená voda posiluje imunitní systém, který zabíjí viry a rovněž bojuje proti faktorům, které by mohly zapříčinit růst nádorů.

5. Podporuje funkci jater Při studené sprše se v těle zvýší hladina glutationu a superoxidu dismutázy, což jsou aminokyseliny podporující funkci jater. Tyto látky rovněž optimalizují buněčné procesy a působí jako ochrana proti oxidačnímu stresu.

6. Zlepšuje krevní oběh Studená voda má lidský organismus takový vliv, díky němuž dokáže rozpumpovat krevní oběh a poslat více krve do jednotlivých orgánů. To je velice přínosné pro celý kardiovaskulární systém a tím i pro celkové zdraví.

7. Snižuje záněty a detoxikuje tělo Studená sprcha rovněž ovlivňuje lymfatické cévy, odkud jsou následně vyplavovány případné toxiny. Lymfatický systém je totiž zodpovědný za odstraňování odpadu z buněk. Pokud se tento proces zablokuje, pak budete náchylnější k onemocněním.

8. Zvyšuje hladinu hnědého tuku Ne každý tuk v těle je na škodu, tak je tomu i v případě hnědého tuku. Ten je zodpovědný za zvyšování funkce metabolismu v těle a spalování energie k výrobě tělesného tepla.

9. Zlepšuje paměť Ranní sprcha vás nejen skvěle „nakopne“ do nového dne, ale tento pravidelný zvyk může rovněž zlepšovat paměť díky vyšší hladině noradrenalinu a adrenalinu, hormonů, které zvyšují energii, zlepšují náladu, soustředění a mají vliv i na spánkové cykly.

10. Umožňuje ovládat autonomní nervový systém Studená sprcha vás ráno probere tak, jako nic jiného. Ani ranní espresso se s ní nemůže rovnat. Stejně jako vás ráno sprcha nabije energií na celý den, tak vás zase večer příjemně utlumí a zlepší kvalitu vašeho spánku.

11. Zlepšuje pleť a vlasy Pokud vás dostatečně nemotivuje to, že se budete cítit lépe, pak by vás mohlo nabudit to, že studená voda má příznivé účinky na vlasy a pleť. Podle certifikované dermatoložky Jessicy Krant může studená voda pomoci vaší pleti při prevenci proti ztrátě přirozeného mazu. Stejně působí i na vlasy, které budou lesklejší, silnější a zdravější.

12. Zlepšuje plodnost Pro muže i ženy může být studená sprcha užitečná při snaze o početí. Jedna studie ukázala, že u mužů, kteří se přestali sprchovat horkou vodou, se během šesti měsíců zvýšil počet spermií o 500 procent. Je to proto, že varlata potřebují studené prostředí, nikoliv horkou vanu.

13. Zvyšuje testosteron Testosteron je důležitý pro tolik mužů, kterým zvyšuje vše od růstu svalů až po sebedůvěru. Vědci zjistili, že teplo z teplých sprch může změnit naši DNA a způsobit menší produkci testosteronu.

14. Podporuje hubnutí Studené sprchy jsou skvělé, pokud chcete zhubnout. Je to proto, že studené sprchy nutí naše tělo aktivovat hnědý tuk uvnitř nás, který se používá k udržování našeho tepla uvnitř těla. Když naše tělo cítí chlad, začne spalovat patnáctkrát rychleji než obvykle.

15. Pro lepší spánek Studená sprcha vás může perfektně probudit po ránu, ale zároveň vám pomůže večer usnout. Chladné sprchy jsou jedním z nejúčinnějších způsobů, jak se uvolnit a připravit na spánek.

Do otužování se pouštějte pomalu. Pro začátek stačí vydržet pár vteřin. Časem můžete zkusit vydržet déle, ale pro většinu benefitů stačí 30 sekund.

 Zdroj: https://zdravezdravi.cz