Z Osoblahy je veletok. Rozvodnily se i potůčky, voda stojí na polích

Situace na Osoblažsku je specifická tím, že vydatné deště tentokrát rozvodnily nejen největší řeku Osoblahu, ale také spoustu drobných potoků. Dokonce i bezejmenné strouhy a příkopy se zaplnily pěnící kalnou vodou. 

Situace na Osoblažsku je specifická tím, že se rozvodnila nejen řeka Osoblaha, ale i drobné potůčky a příkopy. Voda se valí po polních a lesních cestách a vytváří laguny.

Déšť také vytvořil nečekaně velké laguny v sadech i na polích. V podmáčené půdě se snadno vyvrací stromy. Například Dívčí Hrad byl kvůli vývratu dlouho neprůjezdný.

„V kopci pod zámkem spadl na elektrické vedení mohutný strom, takže obec byla neprůjezdná. Hasiči museli řidiče posílat oklikou, než to energetici opraví. Kromě toho máme samozřejmě také spoustu práce s vodou, která se valí nejen v řece, ale také příkopy a po lesních cestách. Funguje tu komise pro mimořádné události a krizové situace, která v Dívčím Hradě kontroluje výšku hladiny, stav koryta řeky a vůbec, jestli je někde potřeba zajistit pomoc hasičů. Třeba při zatopení sklepa,“ uvedla zastupitelka Dívčího Hradu Zdeňka Spurná, která neodložila svou roušku ani venku při monitoringu povodní.

Rozvodněnou řeku si užívaly hlavně kačeny, které si konečně mohly v centru Rodoltic zaplavat na pořádně širokém toku. Místní každou chvíli s obavami sledovali, kdy se hladina dotkne lávek a mostků. Těch je ve Slezských Rudolticích opravdu hodně.

V Hrozové se voda prohnala příkopem, nad kterým rostou jabloně. Kalná hladina pokrytá plovoucími jablky dodala povodni kus podzimní romantiky

.Autor: František Kuba Zdroj: https://bruntalsky.denik.cz/