Místo hospod garáže. Zavřít lidi doma prostě nejde, je to nereálné

Dlouhodobě je nereálné, aby stát lidi separoval jen doma v rámci jedné rodiny. Člověk je společenský tvor. Navzdory všemožným rizikům ze styku. Naopak čím více je ovoce zakázané, tím více chutná. Prohibice čili zákaz prodeje alkoholu (z okének, ale z večerek nikoliv) k ničemu nevede. Místo hospůdek jsou garáže. Místní a přátelé se stahují k domácím výčepům.

Místo hospod garáže. Zavřít lidi doma prostě nejde. Ilustrační foto: Pixabay.com

Tento trend je všudypřítomný, hlavně v menších městech a vesnicích. Žádná pražská party, kam se sjedou desítky lidí, cizinců z různých dálav. V garážích se scházejí skupinky přátel, většinou místní. Tak to prostě je a bude, „covid-necovid“, postavte nás třeba zítra ráno v pět ke zdi…

Znám pár rodin, které si v posledním roce pořídily domácí výčepy. Pivo výborné, nálada družná a něco k zakousnutí lepší, než v leckteré hospodě. Domácí škvarky, klobásky. Popíjí se plechovkové a i točené. Sejdou se lidé, kteří spolu chtějí pobýt. Ne jako v hospodě, kde na sebe natrefí i ti, co se nemusí.

V garážích se udržují příjemné sociální bubliny a díky nim se normální lidé nezblázní. Je to slyšet i v rádiích, večer při písničkách na přání, kdy většina volajících zvesela hlásí, že sedí u pivíčka, u grilování, smažení a jiných radostí s partou přátel v garáži, zahradním domku…

Garáž se záchodem pro kamarády

„Postavili jsme kamarádovi svépomocí za 14 dní velkou garáž. Kvůli motorkám. Ale má v ní i záchod, umyvadlo, počítá se s tím, že tady pro nás – pár svých přátel – bude mít posezení. Přece jenom u mě ve sklepě, ve vesnici o 50 km dál, je to sice útulné, ale malé,“ říká pan Milan, jenž zedničil v jedné z krajových částí Prahy.

Však také některé e-shopy potvrzují, že jim prodeje domácích výčepů fantasticky rostou. Třeba v Datartu se podle deníku Právo prodeje domácích píp meziročně zvýšily o 400 procent.

„Prodej piva včetně soudků v posledních týdnech vzrostl o pětinu. Zákazníci se více druží s přáteli doma nebo třeba na chalupách, kam jsme hodně vozili nákupy na víkendy,“ řekl deníku mluvčí firmy Košík. cz František Brož. Alza domácí výčepy nabízí teprve od července a už v listopadu rozšířila tento sortiment o nové značky. Frčí i domácí projektory, které z garáže rázem udělají kino.

Setkání s nádechem undergroundu

Pokud by vláda z restrikcí udělala doporučení, zejména u menších hospod, nejspíš by to mělo větší efekt a bez policejních beranidel: Chodilo by stejně méně hostů, protože mnozí lidé se zkrátka logicky a třeba i oprávněně bojí, a tak nepřijdou. Když se ale vše natvrdo uzavře a pak na chvíli povolí, tak to logicky v lidech vyvolá euforii a jdou si to užít do restaurací, když všichni stejně věděli, že je to na krátko, a že je zase brzo zavřou.

Nemůžou se pak epidemičtí stratégové divit, že „to“ zase poskočilo. Argument, že zavírá všechno celá Evropa, i Německo. No a? Nejsme snad samostatný stát? Nechme to taky trochu na lidech, proč stát musí pořád všechny zahraňovat, usměrňovat a určovat co mají dělat?

U každého by to měla být svobodná volba, zda zajde na jedno nebo ne, a to proto, že dlouhodobá uzávěra hospod k omezení sociálních kontaktů reálně nepovede. Lidé se sejdou i tak, ale jinde a navíc s jakýmsi nádechem undergroundu.

Světlo na konci tunelu, jemuž zatím mnozí nevěří

Nákaza je situace, kterou vyřeší očkování, nikoliv však zbrklé. Chápu, proč mnozí současné vakcíně nevěří. Co však víme zcela jistě je, že byla velmi účinná pro posílení všeobecné pohody šéfa dané farmaceutické firmy, kdy po oznámení údajně 95% účinnosti vakcíny, zbohatl o 5,5 milionu dolarů na prodeji akcií, které vlastnil.

Jedna konkrétní vakcína prý byla otestována na 44 tisících lidech. Je to opravdu vypovídající vzorek, když covidem onemocněly miliony lidí a dodnes vědci a lékaři pořádně neví, co je ten virus zač a co všechno může u koho vyvolávat?

U očkování proti covidu musí být 100% jistota, že vakcína lidem neuškodí a pomůže. Jako že jsem zastáncem očkování proti tuberkulóze, tetanu a dalším chorobám, tak upřímně pochybuji o očkování na chřipku: Nepokrývá totiž všechny její mutace a u starých lidí může vyvolat velmi vážné stavy. A ne všichni mají peníze, aby si koupili tu nejlepší vakcínu ve Švýcarsku.

Autor:Jindřich Kolomazník

Zdroj: https://faei.cz/