Potápěč nepřežil ponor do Slezské Harty, zřejmě mu zamrzl dýchací přístroj

Zřejmě zamrznutí dýchacího přístroje způsobilo smrt osmačtyřicetiletého muže, který se v neděli potápěl v přehradě Slezská Harta na Bruntálsku. Jeho o rok starší kolega skončil v nemocnici.

ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Skupinka mužů se potápěla v přehradě Slezská Harta u obce Leskovec nad Moravicí v neděli po poledni. Dva z nich ale měli během ponoru technické potíže a opět se vynořili na hladinu.

„Jeden z mužů byl po vynoření dotažen ke břehu svým kolegou. Došlo u něj k selhání oběhu a svědkové proto započali se srdeční masáží,“ popsal mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Na místo vyjely dvě sanitky a vzlétl vrtulník. Osmačtyřicetiletého muže už se ale záchranářům nepodařilo vzkřísit.

„Posádky zdravotnické záchranné služby se pokoušely obnovit činnost srdce postiženého za pomocí přístrojem prováděné nepřímé srdeční masáže, léků podávaných do kostní dřeně a umělé plicní ventilace,“ sdělil Humpl. 

Druhý muž se léčí s pomocí hyperbarické komory

Vrtulník osmačtyřicetiletého muže za nepřetržité resuscitace přepravil do ostravské fakultní nemocnice.

„Tamním zdravotníkům byl předán ve stavu selhání všech základních životních funkcí,“ dodal Humpl. Mluvčí Fakultní nemocnice Petra Petlachová potvrdila, že pacient v nemocnici zemřel.

Jeho o rok starší kolega se zotavuje v Městské nemocnici Ostrava s využitím hyperbarické komory. „Po vynoření jevil známky zdravotních obtíží, byl však při vědomí a se záchranáři komunikoval,“ popsal jeho stav na místě zásahu mluvčí Humpl.

Podle dostupných informací se v přehradě potápěla skupina zkušených potápěčů.  Komplikace u dvou z nich mělo pravděpodobně způsobit zamrznutí dýchacího přístroje.

Autoři: žah, ČTK

Zdroj: https://www.idnes.cz/