Česká bomba proti rakovině

Funguje to. Američané oznámili první prodeje izotopu bojujícímu proti rakovině. Jak ho vyrábět, vymyslel Miloslav Polášek.

Česká věda si připsala zásadní úspěch v celosvětovém boji s rakovinou. Stojí za ním Miloslav Polášek, vědec z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd (AV ČR). Přišel na způsob, jak rychle a ve velkém vyrábět dosud složitě získávané lutecium-177, fungující jako chytrá bomba ničící rakovinné buňky.

Nejde jen o teorii. Americká společnost SHINE Medical Technologies, s níž ústav podepsal licenční smlouvu, už oznámila, že uskutečnila první komerční prodeje. Pro českou vědu budou z úspěchu plynout nemalé prostředky. Pacienti budou mít nově získané lutecium na dosah v závislosti na schvalovacím procesu za rok či dva.

Lutecium se dá přirovnat ke zlaté žíle v boji s nádorovými onemocněními. Je to jedna z látek, na které míří obrovská pozornost vědy i medicínského byznysu, protože slibují velké výsledky.

V zásadě tento radioaktivní izotop funguje v boji s nemocí tak, že jeho atom při rozpadu vystřelí velkou rychlostí elektron (beta částici), který letí jako projektil a trhá chemické vazby. Když se trefí do DNA molekuly rakovinných buněk, přetrhne ji, což je pro buňku často smrtící. Samozřejmě někdy zasáhne i zdravou tkáň, ale v porovnání se stávající chemoterapií je to revoluční krok dopředu.

Jenže rozvoj léčby luteciem měl až dosud dvě úskalí.

Na který typ rakoviny a ve kterém stadiu se zatím lutecium – 177 ukazuje jako vhodný lék? Má i další potenciál? Jaké jsou ještě překážky v jeho využití a kdy padnou? Jak funguje princip rychlé výroby, který Miloslav Polášek vymyslel? Co z toho bude mít Akademie věd ČR a co pacienti? Čtěte v aktuálním vydání týdeníku Hrot.

Zdroj: https://www.tydenikhrot.cz/