Opava – Sparta 0:3, poražení byl herně lepší, hosté je vyučili z efektivity

Sparťanští fotbalisté udeřili z první akce, pak se dlouho k ničemu nedostali. I tak jim to v dohrávce 13. kola Fortuna ligy stačilo k vysokému vítězství. V Opavě už po dvou minutách skóroval nejlepší ligový střelec Juliš, v závěru si domácí dali vlastní gól a třetí trefu přidal Plavšič.

Sparťané se radují v Opavě, uprostřed hloučku bude Lukáš Juliš, střelec branky.

Sparťané se radují v Opavě, uprostřed hloučku bude Lukáš Juliš, střelec branky. | foto: ČTK

Sparta vyhrála po dvou zápasech a bodově se dotáhla na třetí Jablonec, který má o dvě branky lepší rozdíl skóre.

Ale v Opavě to od ní žádná parádní jízda nebyla. Měla pouhé tři střely na bránu, držení míče jen čtyřicet procent času. Ale velký rozdíl byl v efektivitě a v pokutovém území. V tom Sparta byla pro změnu jasně lepší.

„Dnes bylo nejdůležitější, že jsme získali tři body. Domácí hráli dobře, byli pro nás nepříjemní, taková hra nám nesedí. My byli efektivní,“ řekl sparťanský trenér Václav Kotal.

Po dvou minutách  jeho tým předvedl povedenou akci, při níž Hanousek vysunul Karlssona. Ten se zbavil protivníka a poslal před bránu střílený centr. Na malém vápně do něj vložil nohu Juliš a usměrnil ho mimo dosah brankáře. Byla to jeho jedenáctá ligová trefa sezony.

Od té chvíle se hrálo na jednu bránu, na tu sparťanskou. Opava byla lepší, soupeře přehrávala v mnoha činnostech, vytvářela si i slibné příležitosti. Jenže v tu chvíli se ukázalo, proč je poslední. Nebyla schopna dát gól, i když několik možností k tomu měla. Hosty podržel brankář Nita.

Sparťané měli málo míč, nepřihráli si, dlouho nepřevedli kloudnou akci. Jen se bránili, akce protivníka odráželi nebo odkopávali.

Opavský gólman Fendrich zasahoval až v 54. minutě. Sáčkovi se otevřel prostor ve středu pole, udělal s míčem pár kroků a tvrdě vypálil. Tečovanou ránu Fendrich vyrazil.

Když se sparťané po dalších dvaceti minutách dostali před jeho bránu znovu, padl z toho gól. Dočkalův centr z rohu na přední tyči promáchl Hancko, za ním dobíhající Čvančara si ho srazil do vlastní sítě.

Opava se nevzdala, dál útočila, ale dát gól je pro ni neřešitelným problémem, ukázalo se to nejen v utkání se Spartou. I proto uzavírá tabulku.

A tak hosté udeřili potřetí. Po rychlém brejku střídající Kozák pustil míč za sebe a další náhradník Plavšič střílel zblízka pod břevno.

„Jsme smutní z výsledku, ale zase máme radost z toho, jak jsme se prezentovali. Takhle jsme chtěli hrát, i když už ve druhé minutě nás soupeř potrestal,“ poznamenal opavský trenér Alois Skácel. „Hraje se na góly, v tom byla Sparta lepší.“

Sparta po nedělním utkání v Ostravě se vrátila do Prahy a zpátky do Slezska se ve středu vypravila netradičně letadlem.

Trenér Kotal udělal v sestavě původně tři změny: uzdravili se mu Čelůstka s Karlssonem, šanci dostali sedmnáctiletý Karabec i jeho vrstevník Vitík. Místo nezbylo na Minčeva a Krejčího, který v Ostravě po faulu Filla utrpěl zlomeninu v obličeji.

Jenže při rozcvičení se Čelůstka rozhodl, že nenastoupí, že ještě není zcela fit. Jeho místo zaujal Plechatý.

Překvapením bylo, že jen na lavičce zůstal Pavelka, kterému vypršel trest za žluté karty.

Zdroj: https://www.idnes.cz/fotbal