V Jeseníkách platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály

JESENÍKY | Horská služba nedoporučuje hřebenové túry ani vstupy na svahy prudší jak 30° a samozřejmě také vstupy do lavinových katastrů. Sněhová pokrývka vykazuje na mnoha strmých svazích pouze střední až slabou stabilitu a je jen mírně zpevněna. Během posledních 24 hodin v Jeseníkách připadlo 25 centimetrů sněhu, v 1300 metrech nad mořem leží okolo 110 centimetrů sněhu, na závětrných lavinových svazích je sněhu ještě víc.

„Díky teplotám hluboko pod bod mrazu se ve sněhové pokrývce vytvořila kritická vrstva z hranatozrnitého sněhu. Po prolomení se do této vrstvy je velká pravděpodobnost uvolnění laviny dodatečným zatížením lyžaře,“ uvedl pro ČTK Jiří Hejtmánek z Horské služby Jeseníky.

Třetí stupeň lavinového nebezpečí je kritická nebo velmi zrádná situace. Je obvykle vyhlašován ve 30 procentech zimního období a odehraje se při něm až polovina všech případů lavinových nehod. Lavinové katastry leží v Jeseníkách v oblasti Velkého Kotle, Červené hory a Králického Sněžníku, je v nich šest lavinových katastrů a dohromady 20 lavinových drah. V Krkonoších zatím platí 2. stupeň lavinového nebezpečí. Dávejte na sebe na horách pozor a dbejte prosím doporučení Horské služby.

Zdroj: Horská služba