V Jeseníkách zavalila lavina skialpinistu, je po smrti

V Jeseníkách spadla v pátek sněhová lavina a zavalila skialpinistu, kterého oživovali záchranáři. Bohužel i přes jejich pomoc zemřel. Lavina spadla ve Velkém Kotli na Bruntálsku. Další zranění hlášena nejsou.

Ilustrační foto

Ilustrační foto Foto: Horská služba Krkonoše

Lavina se utrhla kolem 13:00 hodin. Záchranáři byli na místě za 20 minut. „Zraněného muže jsme v bezvědomí předali záchranářům z vrtulníku, který dorazil na místo,“ informoval Právo náčelník Horské služby (HS) Jeseníky Vítězslav Kaller.

Na Twitteru horští záchranáři doplnili, že šlo o skialpinistu. Jeho dva kolegové ho vyhrabali ještě před příjezdem horské služby.

Záchranáři poslali na místo kromě sanitky také vrtulník s lékařem, který byl k pacientovi spuštěn. „Lékař pokračoval v resucitaci, ale ta bohužel byla neúspěšná. Nemám informace o žádném dalším zranění,” řekl Novinkám mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

V Jeseníkách platí v těchto dnech 2. stupeň lavinového nebezpečí z celkově pěti stupňů, označován je jako mírné riziko. Obecně je sněhová pokrývka v 2. stupni zpevněná dobře, na některých strmých svazích ale vykazuje jen střední stabilitu.

Uvolnění hrozí zejména při velkém dodatečném zatížení na svahu, což odpovídá skupině dvou a více lyžařů bez rozestupů nebo sněžnému stroji. Samovolné uvolnění sněhu je ve 2. stupni nepravděpodobné, počítá se pouze s menšími lavinami, které se zastaví ještě ve svahu.

Zdroj: https://www.novinky.cz/