Vláda se bude zabývat tím, jak zpřísnit koronavirová opatření

Návrhy ministerstev zdravotnictví, vnitra a průmyslu, jak zpřísnit stávající opatření proti šíření epidemie covidu-19 a zajistit jejich lepší účinnost, projedná na dnešním mimořádném zasedání vláda. Premiér Andrej Babiš (ANO) po středečním jednání kabinetu řekl, že v žádném případě není prostor pro rozvolňování, návrhy resortů nechtěl předjímat.

Babiš potřebu zpřísnění opatření ve středu vysvětlil naplněností nemocnic i počty nových případů covidu-19. Občané dodržující opatření podle něj mají pocit, že se pravidla nedostatečně vymáhají, oponenti opatření je pak odmítají a nedodržují. Je podle něj nutné zvážit, jak pravidla zpřísnit či lépe vymáhat.

Kabinet bude tento týden zasedat potřetí. Současná opatření platí od 27. prosince, podle Babiše ale nefungují dostatečně dobře, na což musí vláda reagovat. Pravidla pro volný pohyb, obchod, služby a další aspekty života v Česku odpovídají páté úrovni protiepidemického systému PES, i když index PES se drží dva týdny ve čtvrtém z pěti stupňů rizika.

Autor: ČTK