Zbytečně nehazardujte se svým životem ani s životy jiných.

Bivakování v zimního horských podmínkách se stává zřejmě novým trendem, horští záchranáři z Jeseníků ale žádají všechny – nedělejte to! V neděli 17. ledna 2021 totiž zasahovali hned dvakrát u návštěvníků hor, kteří se rozhodli přenocovat v extrémních podmínkách. 

„Pokud jde o organizovanou skupinu, je vždy zásadní, aby pohyb v zimních horách oznámili na nejbližší stanici horské služby. Stejně tak je důležité, aby nám dali kontakt na někoho spolehlivého, kdo bude mít nabitý telefon a hovory od nás bude brát,“ doporučil Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby Jeseníky. Dodal, že ale i tak je bivakování v takovém počasí na hřebenech Jeseníků naprostá nerozvážnost a kromě toho je to zakázané, neboť jde o chráněnou krajinnou oblast. 

„Někdy mám pocit, že návštěvníci hor se snaží stále vymýšlet nové a nové způsoby, jak se v drsných terénech zranit, nebo dokonce zabít. Najednou řešíme takové věci, jako sjíždění černých sjezdovek na kousku plastu či nocování v mrazu a hlubokém sněhu bez předchozího tvrdého tréninku,“ dodal Kaller. Podle něj se ve všech takových případech jedná o hazardování nejen svými životem, ale také životy jiných často v lokalitách, kam by se v těchto dnech neměli turisté vůbec vypravit.

Rešovské vodopády

Zdroj: jeseniky-rodina.cz