Vracet republiku občanům. Klaus chce zrušit 90% zákonů z éry Sobotky a Babiše

ROZHOVOR Spolupráce Trikolóry, Strany soukromníků a Svobodných má lidem nabídnout obranu majetku, nízké daně, ale také návrat svrchovanosti. Předseda Trikolóry Václav Klaus, který má být lídrem společné kandidátky v Praze, se nebojí dnes tolik znevažovaného slova „kapitalismus“

Vracet republiku občanům. Klaus chce zrušit 90% zákonů z éry Sobotky a Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus ml.

Proč se Trikolóra rozhodla jít do sněmovních voleb v koalici se Svobodnými a Stranou soukromníků ČR?

Poté, co ODS odešla do levého proevropského středu za TOP 09 a lidovci, je na pravé části spektra dosti volno. Přišlo nám logické snažit se o integraci menších stran s podobnými programy. Protože jde o věc, jde o společný cíl. Ochranu demokracie, národního státu a hodnot, na kterých tato země zbohatla – což je kapitalismus, tedy systém, kde svobodní lidé pracují, dávají práci jiným lidem. Kde nevládne stát a jeho úředníci ve všech aspektech života společnosti, ale je lidem nechána volnost pro jejich aktivity.

Co vás tři strany spojuje?

Začali jsme tím, že jsme si vyměnili 100 otázek politických. Co si myslíme o daních, energetice, evropské unii a tak dále. Protože shoda byla extrémně vysoká – uzavřeli jsme smlouvu o dlouhodobé spolupráci – čili naše spolupráce bude pokračovat i ve Sněmovně a po celé volební období.

V jiných uskupeních sledujeme malebné výměny názorů kolem ožehavých témat, ve kterých se spolupracující strany rozcházejí. Za všechny bych vzpomněl twitterové přestřelky Miroslava Kalouska z TOP 09 s Janem Zahradilem z ODS o přijímání eura. Nemáte obavy, že vás také může potkat něco takového?

Tak ODS a TOP 09 a lidovci již avizovali, že se hned po volbách zase rozejdou (topka zamíří za Piráty) a jedná se jen o účelové spojení, aby se ty dvě menší strany dostaly do Parlamentu a aby výsledek Petra Fialy vypadal opticky o trochu lépe. My jsme naopak začali od programu, protože politika je hájení hodnot, nikoli triky.

Co bude vaše spolupráce obnášet ve věcné rovině? Budou nějaké odborné programové týmy?

Trikolóra má sama dosti kvalitní odborné zázemí ve všech resortech, že příliv dalších erudovaných osobností – této věcné rovině pomůže – je nasnadě.

Jaké budou hlavní programové priority vaší koalice?

Obrana majetku lidí, ochrana lidí, kteří dávají práci jiným lidem. Nízké daně, zeštíhlení státu. Změna covidové politiky společnosti, hájení toho, že o této zemi musí rozhodovat výlučně Češi, Moravané a Slezané – tedy návrat svrchovanosti. Zrušení dotací, krajů, Senátu, spousty zákonů, úřadů a agentur. Navrácení školství k vzdělávání a tak dále a tak dále.

Koalice SPOLU už představila společné kandidátky, přičemž jsme mohli sledovat některé klasické politické čachry, třeba prosazení předsedkyně TOP 09 Pekarové Adamové do čela kandidátky v Praze. Máte vy už vyjasněno, jakým způsobem se budou skládat kandidátky?

Máme základní poměr a máme ve smlouvě, že vždy musí jít o prospěch celé kandidátky. Nejsme (naštěstí) ve stavu, kdy bychom si mohli dovolit „kupčit“ s nějakými místy na kandidátkách a moc partajničit.

Jste tři strany, se třemi předsedy, orgány, strukturami. Plánujete v současnosti nějakou formu dlouhodobější a systematičtější integrace?

Pokud bude spolupráce úspěšná, rozhodně to bude na stole.

https://www.parlamentnilisty.cz/tv/embed?id=761

Jakou pozici v rámci koalici budete mít vy osobně, pane předsedo?

Budu kandidovat jako lídr společné kandidátky v hlavním městě.

Nechci se ptát na ambice do voleb, ale jaké máte ambice do příští Sněmovny? Čeho byste tam chtěli dosáhnout?

Chtěl bych zrušit 90 % zákonů, které přijala Sněmovna za socialistických vlád Sobotka – Babiš – Hamáček a začít vracet republiku občanům.

Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/