Z Česka mizí jabloně, třešně i broskvoně. Jsou nerentabilní.

Nejen v Česku ubývá ovocných sadů. Z pěstování jablek se stává ekonomická past, ze které není úniku.

Z Česka mizí jabloně, třešně i broskvoně. Jsou nerentabilní
ilustrační foto | Shutterstock.com

Z Česka mizí ovocné stromy. Zatímco před deseti lety napočítali statistici Českého statistického úřadu (ČSÚ) v sadech 20,5 tisíce stromů či keřů plodících ovoce, loni to bylo už jen 18 tisíc. Netýká se to všech druhů, v krajině roste o něco více hrušní a slivoní. Citelně však ubývá meruněk, třešní a z broskvoní je téměř ohrožený druh.  

Především však mizí jabloně, vůbec nejrozšířenější ovocný strom v Česku, rodící nejpopulárnější evropské ovoce. Těch je v Česku už jen 10,9 tisíce, o tisícovku méně než před deseti lety. Plošně se rozloha jabloňových sadů scvrkla z devíti na 7,2 tisíce hektarů. To jsou alespoň údaje ČSÚ, šetření ministerstva zemědělství uvádí dokonce už jen 6,5 tisíce hektarů. Polovina tuzemských jabloní je navíc přestárlých.

„Ekonomika pěstování je špatná, je to nerentabilní, a proto se od toho ustupuje,“ říká šéf Ovocnářské unie Martin Ludvík. Poptávka po jablkách ze strany spotřebitelů přitom roste a stát pěstitele také štědře podporuje. Ani to však nestačí k vykrytí negativních vlivů, jako jsou sílící klimatické změny a fatální nedostatek pracovní síly. 

Více o neutěšené situaci pěstitelů jablek si můžete přečíst v tištěném vydání týdeníku Hrot, které vychází v pondělí 29. března 2021.