Krásného počasí je nutno využít,

a tak mé kroky vedly do Jeseníků.


První zastávkou byla Slezská Harta, kde již několik let fotím ledňáčky, volavky a jiné vodní ptactvo. Bohužel poslední dva roky je Harta hodně naplněna a tak vhodná místa pro tyto ptáky jsou silně omezena. Být o metr, metr a půl míň vody, je to o něčem úplně jiném. Škoda.
Vím, kde mají ledňáčci noru, žádný není v dohledu a tak se rychle maskuji na protějším břehu a čekám. A po pár minutách s pískáním proletí ledňáček okolo kamsi za zákrut potoka, nory si nevšimne. Ale já si počkám. Netrvalo dlouho a z nory vyletěla samička, sedla na kus větve opodál a vyhlížela samečka pro vystřídání na hnízdě. Natahovala se na všechny strany a když se nedostavil, zalétla zpět do hnízda. To znamená, že ještě sedí. Třeba budu mít příště štěstí na krmení či právě vylétlé mladé.

Další ráno jsem se vydal do oblasti Skalního potoka v Jeseníkách. Mimochodem nádherné místo, ale to se opakuji. Mým cílem je cokoliv, co živého uvidím. A hned zpočátku jsem za skalním ostrohem překvapil kamzici s úplně malým prckem. Chvíli jsme na sebe koukali přes hranu skály, pak se mi ukázala celá a pomalu odešla i s prckem. Bohužel nebyly dobré podmínky na focení, tak jen dokumentačně. Ale opravdu byla úplně v klidu a já se ještě schoval za skalou, aby měla pocit bezpečí.

Stoupám ještě výš pod skály, vím, že vysoko na nich bývají hnízda větších ptáků, snad bude troška štěstí k focení. Pak zase zahlédnu kamzíky, tentokrát vylehávají na jednom skalním ostrohu, ale skrz větve stromů jsou nefotitelní. Pak se pomalu neochotně zvednou a mizí mi za vrškem skal.
Pak zahlédnu ptačím trusem pocákanou skálu …. a pár metrů nahoře je hnízdo! Podívám se skrz teleobjektiv a poznávám krkavce.

Žádní drobci to už nejsou, ale stejně natahují hlavičky a otvírají zobáky, aby přinutili rodiče shánět něco na zub. Teda na zobák. Problém je s focením, zase překáží větve. Jediná vhodná pozice je na velkém placatém kameni uprostřed jakéhosi prostranství. Takže je na mě dobře vidět, ale maskovací síť odvede svou práci. Je hodně silný vítr, úplně to se mnou cloumá a špatně se udrží foťák v klidu. Několikrát se opřel vítr do maskovačky a musel jsem se zuby nehty držet, abych nespadl. Nic moc focení. Pár fotem mám, těch pět krkavčích mladých mi udělalo radost. Ale neřekl bych, jak špatně se fotí černí krkavci proti nasvícené světlé skále. Bohužel krmení se nekonalo, nevadí

Pak už jen balím a vracím se kolem potoka k silnici. Krásný den, hodně zážitků a fajn únava.

Autor: Jan Moučka

Zdroj: https://www.moucka.cz/