Krkonošští pytláci decimují vzácné ptáky

Čáp černý a volavka popelavá padli nedávno za oběť pytlákům na území Krkonošského národního parku (KRNAP). Správa parku podala na doposud neznámého pachatele jenom těžko pochopitelného činu trestní oznámení.

Čáp černý na hnízdě.

Pytlákům mohlo padnout za oběť daleko víc chráněných opeřenců, střílených neznámým střelcem nebo střelci patrně z pouhé kratochvíle. Čápi ani volavky v přírodě snad žádné zájmové skupině nepřekážejí jako třeba rybářům kormoráni. Ochranáři doposud našli jednoho čápa doživotně zmrzačeného projektilem a zastřelenou volavku.

„Ukazuje se, že ilegální zabíjení ptáků je bohužel ještě ve 21. století v národních parcích stále aktuální problém,“ konstatoval mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Čápovi černému, jenž patří mezi zvlášť chráněné živočišné druhy, musel veterinář amputovat křídlo vážně poraněné střelou. „Jeho návrat do volné přírody už nebude možný. Dožije v záchranné stanici,“ doplnil Drahný.

Zatím se vždy se vrátil v pořádku

Ochranářům se díky ornitologického kroužku podařilo zmapovat věk i dosavadní pohyb 18letého ptáka. Ornitologové čápa okroužkovali jako mládě v hnízdě v Teplicích nad Metují na Náchodsku. Čápa posléze příležitostně zkontrolovali na několika různých místech Česka, odkud se vždy do Krkonoš v pořádku vrátil.

Osudným se čápovi, jichž v Krkonoších aktuálně hnízdí maximálně patnáct párů, stal v polovině dubna Horní Maršov na Trutnovsku. Pár, jehož součástí byl poraněný čáp, naposledy několikrát úspěšně zahnízdil na nedalekém Žacléřsku.

Mrtvá volavka popelavá.

„Důsledkem ztráty jednoho člena čapího páru bude s vysokou pravděpodobností skutečnost, že žádný čapí pár v této lokalitě letos nezahnízdí a hnízdo zůstane opuštěné,“ míní Drahný.

Koncem dubna našli ochranáři ve Vítkovicích u Jilemnice mrtvou volavku popelavou. „Příčinou smrti bylo zastřelení,“ upřesnil Drahný. Oba incidenty spojuje nepochopitelný útok na přísně chráněné ptačí druhy.

Čáp černý je chráněný ptačí druh v kategorii silně ohrožených. Jde navíc o jeden z ptačích druhů, díky jemuž byla v Krkonoších vyhlášena Ptačí oblast celoevropského významu Natura 2000. Ochrany požívá i volavka popelavá, která v Krkonoších hnízdí vzácně – na obou stranách hor jde maximálně šest párů. Ztrátou jednoho člena ptačího páru nepochybně dojde k poklesu krkonošské volavčí populace.

Zdroj: https://www.novinky.cz/