Konec obav? Imunita proti covidu je zřejmě celoživotní, tvrdí nová studie

Lidé, kteří prodělali onemocnění covid-19, mají v těle s velkou pravděpodobností část protilátek do konce života. Tvrdí to vědci, kteří našli v kostní dřeni pacientů buňky, které produkují dlouhodobé protilátky. Jde tak o součást takzvané buněčné imunity, o které se v souvislosti s koronavirem hodně mluví, ale která už se hůře měří.

Studie každopádně předkládá pádné důkazy, že imunita v důsledku infekce virem SARS-CoV-2 bude výjimečně dlouhá. Aby nebylo dobrých zpráv málo, materiál poukazuje na skutečnost, že obdobný efekt budou mít také vakcíny. Říká to imunolog Menno van Zelm z australské univerzity v Melbourne, jak ho cituje odborný časopis Nature.

Lidská imunita je velmi komplexní a sestává hned z několika vrstev. Zatímco krátkodobé protilátky po prodělání covidu z těla poměrně rychle mizí, zjištění, že si virus pamatuje kostní dřeň a vytváří proti němu postupně další ochranu, je extrémně důležité.

Vědci ve své studii konstatují, že u zkoumaných lidí, kteří prodělali covid, protilátky sice postupně mizí, ale pokles se postupem času zpomaluje, až se zcela zastaví. I po jedenácti měsících po infekci tak byli schopni u všech 77 účastníků studie detekovat protilátky, které jsou schopny rozpoznat takzvaný “spike-protein” viru SARS-CoV-2.

Foto: Shutterstock

Zdroj:https://www.mix24.cz/