Ceny elektřiny porostou ještě několik let, vláda je proti tomu bezmocná

Mnoho domácností už reálně pocítilo prudký růst cen energií. Aktuálně se špatnou zprávu dozvěděli zákazníci jednoho z největších dodavatelů energií Bohemia Energy. Skupina oznámila, že od listopadu upravuje ceník a elektřinu odběratelům zdraží až o padesát procent. Ti se s tím musejí smířit i přesto, že měli cenu energie fixovanou, říká v rozhovoru pro deník Echo24 energetický analytik a investor Michal Šnobr. Ten také mluví o tom, zda elektřinu zdraží i tradiční dodavatelé jako skupina ČEZ nebo o tom, že jedinou možnou náhradou za uhlí není jádro, ale plyn.

Bohemia Energy jakožto alternativní dodavatel elektřiny upravil ceník pro své zákazníky a od listopadu hodlá zvýšit ceny elektřiny až o padesát procent. Co teď můžeme čekat od tradičních dodavatelů, například od skupiny ČEZ?

Mezi skupinou Bohemia Energy a ČEZem je velký rozdíl. Bohemia Energy je takový průtokový ohřívač, je to čistý obchodník, který energii nějak nakoupí a pak ji prodá a vše závisí na nastavení jeho obchodní politiky. Když tedy prodává jak elektřinu, tak plyn, měl by být dlouhodobě zajištěn. Jak ale vidíme, ta obchodní politika nasedla na aktuálně překotně vyvíjející se trh s energiemi. Situace, kdy je trh po určitou dobu velmi klidný a následně se rozjede, ať už směrem dolů nebo nahoru, se obchodníků, kteří jen nakupují a prodávají, vždy velmi dotkne.

Problém je tedy v tom, že tito dodavatelé nejsou na rozdíl od těch tradičních energiemi předzásobeni, a musejí pak elektřinu nakupovat velmi draze?

Poslední dekádu, zhruba od roku 2010 do roku 2018, šly ceny plynu i elektřiny velmi dolů. V této době jsou alternativní obchodníci dost zvýhodněni proti těm tradičním, protože s nákupem komodity čekají do posledního okamžiku, a když je trend směrem dolů, dosahují lepších cen než ti, kdo nakupují průběžně ve stejný časový okamžik. Tím získávají klienty a zvyšují svůj vliv. Pokud se ovšem ten trend razantně obrátí, tak se u těchto obchodníků velmi často stává to, že svým zákazníkům slíbili určité dodávky energií, ale reálně tyto kontrakty nemají nakoupené. Nechci z toho Bohemia Energy obviňovat, ovšem z toho, co činí, se zdá, že k tomu došlo. Využili totiž právního triku a lidem, kteří si mysleli, že mají fixované ceny energií na dva roky, najednou říkají, že nemají a že ceny se změní.

Energetická krize roste

Takže to není tak, že pokud velkoobchodní ceny energií rostou, nehraje to, že lidé mají ceny fixované, žádnou roli?

Pokud máte fixaci právně zaručenou, tak musí platit. Když je ovšem ve smlouvě právní klička, které si nikdo nevšimne až do okamžiku, než přijde problém s růstem cen energií, jde o zcela jinou situaci. A právě téhle situace Bohemia Energy podle mého názoru využívá a fixaci klientům zrušila. Ti lidé se tedy najednou dozvěděli, že fixaci nemají a dokonce že ji nikdy ani neměli.

A co by teď ti lidé měli dělat? Vyplatí se jim hledat jiného dodavatele, nebo se očekává, že zdraží všichni?

Pokud se k vám někdo chová tímto způsobem, je otázkou, zda má smysl u něho zůstávat. Když půjdete ke kadeřníkovi a on vás příšerně ostříhá, také k němu asi znovu nepůjdete. Bohemia Energy svůj krok tím, že musela reagovat na zdražování energií, obhájí. Nicméně lze čekat, že mnoho klientů odejde k jiným dodavatelům. Otázkou samozřejmě je, zda u jiných dodavatelů v tomto okamžiku dostanou lepší ceny.

Může se Bohemia Energy dostat kvůli možnému odlivu zákazníků a vysokým cenám energií dostat do problémů?

Samozřejmě, že je to možné. Každý obchodník vám může cokoliv prodat, ale na druhé straně vůbec nemusí mít zajištěno, že bude mít co dodávat. Bohemia Energy se může dostat do velmi vážné situace. A nebo zvládne tu zatáčku vybrat, to jsou čisté spekulace. Na druhou stranu například to, že ukončuje své aktivity na Slovensku, svědčí o tom, že o žádnou malichernost nejde.

Co lze tedy očekávat od tradičních dodavatelů? Bude ČEZ také zdražovat?

Skupina ČEZ dodává elektřinu vyrobenou v jejích elektrárnách. K poslednímu červnu tohoto roku měl ČEZ prodáno 75 procent předpokládané produkce elektřiny roku 2022 v průměrné ceně 55 eur za megawatthodinu. Tržní cena k dnešnímu dni (1. října, pozn. red.) je téměř 140 eur za megawatthodinu. Jinak řečeno to znamená, že spotřebitelům, kteří jsou u ČEZu nebo jiného obchodníka, který si včas zajistil ceny elektřiny, by nemělo nic zásadního hrozit.

A co se týče predikcí, že skupina ČEZ také přijde se zdražením elektřiny o desítky procent?

O deset procent se ty ceny zvýší tak jako tak. Je nutné si uvědomit, že ještě v roce 2018 prodával ČEZ svou produkci zhruba za 30 eur. O rok později to bylo kolem 38 eur. Jedná se o silovou elektřinu, která tvoří padesát procent konečné spotřebitelské ceny elektřiny. V roce 2020 už to bylo na úrovni nějakých 45 eur a nyní vidíme, že na rok 2022 je předpokládaná cena 51 eur. To znamená, že zdražení tam je. Když si ovšem uvědomíte, jak rychle cena energií vzrostla, je to za normálních okolností téměř 200 procent. jednorázové zdražení v cenách elektřiny by tedy mělo být v podstatě stoprocentní. Nějaký desetiprocentní nárůst je legrační.

Kolikrát se ještě konečné ceny elektřiny pro spotřebitele mohou zvýšit?

Určitě ještě několikrát. V období mezi lety 2012 až 2018 cena elektřiny každý rok padala dolů. Již dříve jsem mluvil o tom, že Češi zažili v období 2016 až 2018 absolutní energetickou nirvánu, a to jak v cenách elektřiny, tak plynu. Tyto komodity už nikdy nebudou tak levné jako tenkrát. Nyní nás čeká opačná situace, kdy několik let za sebou bude docházet k pravidelnému zdražování plynu i elektřiny. Nicméně myslím si, že u tradičních dodavatelů jako je ČEZ, E.ON nebo innogy, to zdražování nikdy nebude tak razantní. Malí obchodníci budou mít větší problém.

Zdroj: https://echo24.cz/