Milan Furik x Jiří Furik: Trenér a kapitán hodnotí podzim Jiskry Rýmařov

Maraton 13 zápasů podzimní části divize F mají již fotbalisté SK Jiskra Rýmařov za sebou. Jak hodnotil výkony svého mužstva trenér Milan Furik? A jaký je naopak pohled kapitána týmu Jiřího Furika?

Milan Furik x Jiří Furik: Trenér a kapitán hodnotí podzim Jiskry Rýmařov

Po podzimu se Jiskra nachází na 4. místě. Jste s tímto spokojení?

Milan Furik: „Abych byl upřímný, chtěl jsem náš tým vidět malinko výš. Když jsem se díval na určité prognózy, které jsem měl před začátkem soutěže, tak mi v tabulce dva body chybí. Kdybychom je měli, posunulo by nás to na ty příčky, kde bychom chtěli být, to znamená, že bychom se pohybovali na bedně.

Jiří Furik: „Na tohle mám dva různé pohledy. Kdyby mi někdo před začátkem soutěže řekl, že po podzimu budeme na 4. místě, tak bych to bral. Osobně jsem si říkal, že bychom se mohli pohybovat někde kolem 6.-7. pozice. Ale vyšel nám začátek, kdy jsme vyhráli první tři zápasy. To pak člověka navnadilo, že bychom se mohli pohybovat i výš. Takže… 4. místo je dobré, ale… mohlo být hůř, ale taky i líp.

V čem jste na podzim viděli silné stránky týmu?

MF: „Je to mužstvo, které je na divizi hodně zkušené, což je vidět na předváděné hře. Chceme se prezentovat kombinačním fotbalem. Pokud narazíme na soupeře, který vyznává tu stejnou filozofii, tak jsou zápasy koukatelné. Pokud ale hrajeme se slabším soupeřem, tak je to vždy o tom, kdy se zápas zlomí a nebo se začne bojovat o výsledek. Pozitivem tedy je určitě ofenzivní a kombinační hra. V posledním utkání s Opavou musím vyzdvihnout i bojovnost, chtít hrát i za stavu 0:2 a s výsledkem něco udělat.

JF: „Když srovnám naši hru s tím, co předváděli soupeři, tak mi přišlo, že máme běhavější a agresivnější tým. Myslím, že jsme byli i sehranější. Od loňského podzimu, kdy byla soutěž ukončena, jsme neměli v týmu příliš velkých změn. I díky tomu nám asi tak dobře vyšel začátek. Měli jsme i dobrou přípravu, kdy jsme odehráli snad 6 zápasů. To se taky do úspěšného startu promítlo.

S čím jste naopak během podzimu spokojeni nebyli?

MF: „Co mi hodně vadí, a je to i odrazem 4. místa, je naše defenziva. Inkasujeme laciné branky. 17 obdržených gólů je na můj vkus hodně. Hlavně jsou to i branky v utkáních, kdy je stav 3:0. Necháme si dát jednu branku, který sice není důležitá, ale o něčem to vypovídá. Mužstvo by mělo být koncentrovanější. Nemyslím teď jen obranu, ale defenzivu celého týmu.

JF: „Co nám určitě nevyšlo, tak to byl zápas v Bruntále, to je jasné. Přišlo mi ale, že jsme v některých utkáních dojížděli na absenci klíčových hráčů. V tomhle nás hodně tlačila bota. Pokud nám někdo vypadne, máme s tím problém. Jako negativum také vidím velký počet spálených gólovek.

Který zápas Jiskry byl na podzim nejvydařenější?

MF: „První mě napadá zápas s Opavou. Je sice pravdou, že jsme nehráli dobře celých 90 minut, ale nakonec se nám podařilo aspoň srovnat. Kluci zahráli velice slušně. Z venkovních zápasů se nám pak povedl Frýdlant. To již ale navazuji na to, co jsem říkal. Když hrajete se soupeři, kteří mají kvalitu, což platí pro Opavu i Frýdlant, tak jsou zápasy pohlednější, klukům dávají větší náboj a smysl.

JF: „Pokud jde o nějakou úspěšnost, tak první mě napadne Havířov. V tom utkání nám vyšlo vše, do čeho jsme kopli. Ale já osobně považuji za podařený zápas i ten proti Frenštátu, který jsme porazili 2:0. První poločas byl z naší strany excelentní. Podle mě by další zápasy měly vypadat právě takto. Na hřišti jsme to odjezdili. Navíc Frenštát je hodně nepříjemný soupeř.

Který zápas Rýmařovu na podzim nevyšel?

MF: „Nejméně vydařený zápas byl taky v závěru podzimu. Byl to Bruntál… Zápas se z naší strany nepovedl, nedostali jsme se do hry, nepodařilo se nám vstřelit branku. Druhý poločas, ale vlastně i částečně ten první, jsme se neprezentovali tím, čím jsme chtěli. To nebylo fotbal, to byla kopaná…

JF: „Už jsem to zmiňoval. Byl to zápas s Bruntálem. Pak ale nesmím zapomenout ani na domácí utkání proti Polance. První poločas byl z naší strany strašidelný. Jasně, můžeme se bavit o tom, že jsme měli některé hráče zraněné, byli jsme oslabení, zatímco Polanka byla v laufu. Ale… 0:3 doma po poločase, to je výbuch… No a nepovedl se nám zápas v Bílovci. Nejprve jsme tam z 0:1 otočili na 2:1, ale zbytečně jsme vedení promarnili. Nevyužili jsme příležitosti a Bílovec nás přehrál.

Zdroj: https://www.jiskrarymarov.com/