Účinnost vakcíny nulová?

Imunoložka Zuzana Krátká upozornila na novou švédskou studii, podle níž se po sedmi měsících ukazuje téměř nulová účinnost očkování. Další dávka to ale patrně nevyřeší.

V nové studii ze Švédska se ukazuje, že krátce po podání 2. dávky vakcíny proti covid-19 je účinnost maximální, ale po sedmi měsících už je téměř nulová – upozorňuje imunoložka Z. Krátká, zakládající členka Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

Slyšíme ze všech stran o nutnosti 3. dávky, ale imunoložka konstatuje, že jde jen o nouzové řešení pro rizikové skupiny, protože opakovaná aplikace staré vakcíny nic nového organismus nenaučí.

V dalším textu vakcinolog R. Chlíbek vysvětluje nárůst pozitivně otestovaných kolem 10 000 osob malou proočkovaností v ČR (moje pozn.: Švýcarsko má obdobnou – 64,3 % z celkové populace a má pod 3000 infikovaných za den, stačí, když se občané chovají více opatrně při denním životě, ovšem jak jsem popsala nedávno: nákaza se dál šíří i při 94% proočkovanosti na Maltě, protože infekci přenášejí i ti očkovaní, což nepopírá ani dr. Chlíbek).

Odborníci v ČR jsou zaskočeni rychlým snižováním účinnosti vakcín, zejména u seniorů, než předpokládali, uvádí se dále v textu. I dr. Chlíbek přiznal, že ho to zaskočilo – 6 měsíců je poměrně krátká doba. Konec účinnosti očkování u velké skupiny lidí přišel zrovna teď, konstatoval pro Lidové noviny.

(Moje pozn.: pak kdo že je v českých nemocnicích? Zčásti je tam dnes problém i s nemocnými zdravotníky – různé respirační nemoci, zčásti se oficiálně nyní připouští, že z hospitalizovaných je 30 % očkovaných, Novinky.cz aj.)

Imunoložka Z. Krátká na to reaguje: také izraelská studie ukazuje, že u dříve očkovaných je více infikovaných, senioři byli očkováni v únoru. Švédská studie: po 7 měsících téměř žádná ochrana.

K tomu si přidejme imunologa dr. J. Šinkoru, který včera po 20. hodině vystupoval na ČT24: očkovat menší děti je nesmysl (covid-19 jim neškodí). Vnucovat očkování těm, kteří se z covid-19 uzdravili, je iracionální (většina z nich má dlouhodobou spolehlivou imunitu). Pokud se svéprávní senioři rozhodli neočkovat se, nechte je být, je to jejich volba, kvůli tomu není třeba omezovat celou společnost.

Moje pozn.: U nás nyní podle webu MZ ČR umírají lidé s covid-19 po desítkách za den, ministerstvo místo rozeštvávání lidí na očkované a neočkované a vzbuzování paniky by mělo transparentně informovat, zda na JIP máme převážně nejstarší či zdravotně nejoslabenější jedince s různými jinými nemocemi vč. mladšího věku (zahraniční úřady to potvrzují, rovněž ředitelé některých českých nemocnic). A hlavně by ministerstvo spolu se sociálním resortem mělo kontrolovat správnost celkové péče o zranitelné v ústavech, bez ohledu na ne/očkované lze i nefarmakologickými opatřeními a bez izolace lidí v zařízeních do jisté míry eliminovat rizika. Nejen vůči covid-19 či jiným respiračním nemocem, ale i preventivně sledovat celkový zdravotní stav.

Švýcarská veřejnoprávní televize SRF potvrzuje, že i v této zemi se obyvatelé ústavů (bez rozlišování, zda ne/očkovaní; očkovaní jsou tu ve vyšší míře) nakazí covid-19, někteří pak umírají. Včera šlo o hlavní zprávu SRF.ch:

Např. v jednom domově důchodců v kantonu Basilej se v krátkém čase nakazilo 42 obyvatel, 9 zemřelo. Z pátrání novinářů se ukázalo, že politici a úředníci v různých kantonech mají rozdílná pravidla pro ústavy: v některých se netestoval personál ani návštěvníci, někde nebyly zavedeny ani roušky, anebo jinde – kdo má certifikát (covid-pas), může být bez roušky (moje pozn.: ovšem i očkovaný může přenášet infekci).

Můj závěr: Pro politiky je jednoduché pořídit si alibi: nabídli jsme vám vakcíny vč. třetí dávky, jenže u těch zranitelnějších se více vyskytují nežádoucí účinky a zároveň i nižší účinnost očkování – musí to zůstat jejich svobodnou volnou. Vakcína není jediným prostředkem, jak tvrdí mj. premiér A. Babiš, existuje také přirozená imunita (viz dcera p. Babiše s testem na protilátky) a existují ne-farmakologická opatření, jako např. správné pracovní postupy v ústavech.

Mám jediné přání – aby konečně nastoupil nový ministr zdravotnictví a aby se choval jinak než A. Vojtěch. Aby se poptal např. u skandinávských zdravotních úřadů, jak se věnují zejména zranitelným obyvatelům různých ústavů, protože v nich se mohou nakazit i ti očkovaní (obyvatelé i personál) různými respiračními nemocemi a jak předcházejí zhoršování zdravotního stavu celkově, nezávisle na covid-19. Nechte společnost normálně žít a milióny utrácené na brutální kampaně věnujte na posílení pracovních sil v ústavech.

Autor: Vladimíra Bošková