Policie vytvořila speciální tým pro dálnice, centrály má v Čechách a na Moravě

Policie má od začátku roku nové speciální oddělení dohledu, které má na starosty všechny mimořádné akce na dálnicích a silnicích první třídy. Řešit bude hromadné dopravní nehody, větší uzavírky, ale i doprovody vojáků a nadměrných nákladů. Centrály má v Praze a v Prostějově. Nový tým doplní strukturu krajských hlídek, které jsou limitovány hranicemi jednotlivých krajů.

Speciální tým již zajišťoval například doprovod pro polské vojáky při jejich návratu domů ze Slovenska přes Rakousko a Českou republiku. Do akce byly poslány dvě hlídky. Podle vedení policie to ještě loni znamenalo vyčlenit minimálně dvanáct policistů kvůli překročení několika krajských hranic, novému oddělení na to stačí čtyři. Uleví se navíc krajským hlídkám, které vykonávají běžnou agendu na území jednotlivých krajů.

Hlídky dostanou speciální vybavení

Policisté z nového oddělení dohledu budou také pomáhat u vážných a hromadných nehod stejně jako řešit komplikace v opravovaných dálničních úsecích. Specialisté mají být na dálnicích a silnicích vidět prakticky denně. Disponovat budou novými auty vybavenými technikou pro měření rychlosti nebo kontrolu elektronických dálničních kuponů. Půjde celkem o sedmdesát vozidel a padesát motocyklů BMW a přibližně šestatřicet vozidel Škoda Superb.

Zatímco techniky má nové oddělení přislíbeno dost, lidi zatím shání. Do centrál v Praze a Prostějově se zatím počítá s třiceti policisty, zatím mají necelou polovinu.

Zdroj: Policie ČR, foto: BWM ČR