Pes Toronto z Lomnice patří k nejlepším na světě.

Obyvatelé Lomnice se zaujetím sledují výsledky kynologických soutěží. Žije zde totiž Barbora Vilimcová, která se svým talentovaným psem Torontem vyhrává na celorepublikové úrovni. V disciplínách mondioringu patří Toronto k nejlepším na světě.


„Pes Toronto a jeho majitelka Barbora Vilimcová reprezentovali naší obec na mistrovství světa všech plemen v mondioringu v Rumunsku. Vybojovali krásné 14. místo a Toronto je historicky nejúspěšnějším českým mondioringovým psem,“ oznámila obec Lomnice v říjnu radostnou novinu.

Na domácí půdě jsou Toronto a Barbora Vilimcová vicemistry České republiky v mondioringu. Co je to vlastně mondioring? Při mondioringu musí pes zvládnout v jednom zátahu bez přerušení tři za sebou jdoucí disciplíny: poslušnost, skoky a obranu.

Patří k nejtěžším kynologickým disciplínám, protože vyžaduje, aby se pes soustředil na své výkony až 45 minut. Pes musí být perfektně ovladatelný a zvládat úkoly i prostředí, které je pro něj neznámé. Závodí bez obojku a vodítka, aby prokázal dokonalou ovladatelnost a vyrovnanost. Figurant používá bambusovou hůl, ale nesmí psa udeřit. Úkolem figuranta je prověřit, jak pes zvládá psychický nátlak.

Mondioringoví psi jsou připravení pro rušné velkoměsto i nástrahy venkova. Jsou totiž vedeni k tomu, aby se dokázali vyrovnat s novými situacemi. Díky tréninku ovladatelnosti za nejrůznějších podmínek a navíc jsou to skvělí společníci.
Zdroj: https://bruntalsky.denik.cz