Tak zase nic …

Jak dlouho už na Rusko uplatňuje Západ sankce? Dlouhé roky. Zákaz vývozu zemědělské produkce, omezení pro banky, omezení pro Gazprom, který se v Evropě musel rozdělit na různé dceřinky a dovolit vstup jiným investorům. Leitmotiv je stejný, pomocí sankcí dosáhnout změny ruského chování. Pomohlo to? Ani trochu. Rusko svoje chování změnilo, ale nikdy nepřilezlo s prosíkem. Když sankce zasáhly jejich potravinářský sektor, tak si vybudovali svůj. Když sankce zasáhly jejich těžební sektor, tak si vybudovali svůj. Když sankce zasáhly toky zboží, udělali jiné cestičky. Možná horší, ale jiné.

Pak začala válka.

A hned od začátku se naši představitelé dušovali, že teď to konečně zabere. Udělají se sankce, jaké svět ještě neviděl. Ukrajině pošleme zbraně, aby se mohla bránit agresorovi a agresora vyhladovíme, aby nebyl schopen dál bojovat. Pamatujete těch zbožných přání, jak prý ruským jednotkám tu došla nafta, tu došlo jídlo, jak už mají jen síly na další tři dny… a pak se asi mělo něco stát a už to mělo být dobré…

A včera jsem slyšel toho kašpara Stoltenberga, kterak varoval, že válka na Ukrajině může trvat měsíce i roky…

Tak zase nic, že jo? Zase se nestalo to, co si všichni přáli. Rus místo aby vyhladověl a se staženým ocasem odtáhl, tak přisunul další armády, zkrátil frontu a teď loví americké a francouzské  žoldáky v Mariupolu.  Místo aby se mu zhroutilo zásobování, tak změnil taktiku. Místo aby rychle útočil, tak metodicky ničí infrastrukturu – nádraží, sklady s palivem, výcvikové objekty.

Také nějak utichla zbožná přání, jak Putina sesadí jeho generalita. Jak ho někdo zabije a bude palácový převrat. Jak budou obyčejní Rusové nespokojení a půjdou demonstrovat před Kreml. Sankce tomu napomohou, obyvatelstvo svrhne brutální ruský režim…

A hle, Putinova popularita trhá rekordy… místo, aby byli nespokojení Rusové s Putinem, začíná se náš cenzurovaný internet hemžit nespokojeností našich obyvatel s naší vládou. Místo aby sankce dopadaly na chudáčky Rusáčky, tak ještě víc dopadají na nás. Místo aby sankce ukázaly na prohnilost, zkorumpovanost a ztrouchnivělost Ruska, tak poukazují na všechny naše hříchy posledních třiceti let. Ukazují, že my nejsme připravení být bez ruské ropy a plynu. To my na Západě jsme si zvedli cenu všeho, zatímco Rusko do zbytku světa dodává suroviny za standardní ceny a standardních podmínek. Rusko dodalo na Západ z první čtvrtletí o čtvrtinu méně plynu než obvykle a vyinkasovalo čtyřikrát tolik peněz. Jo jo, fakt to tady děláme všechno dobře.

Potopíme ruskou měnu, zamrazíme ruské devizové rezervy v zahraničí, spustíme zničující inflaci… hurá, už se to podařilo, dolar byl za 80 rublů a teď je za 120. Odstřihli jsme Rusko od SWIFTu, nemohou se dostat ke svým dolarům na účtech zahraničních bank. Vsadím se, že přesně tohle radili našim vládám všichni ti nobelisti za ekonomii. A pak šup, Rusko přešlo na platby za plyn v rublech….

Jak je to dlouho, co se mluví o odstřižení Ruska od SWIFT? Osm let? Po celou tu dobu jsem ani jednou neslyšel jakékoliv varování, že celá tahle šaškárna se dá zneutralizovat jednoduchou vyjebávkou – přejít na rubl. Žádný slovutný ekonom to ani jednou nikde neřekl a nevaroval před tím. Jo, kolik že stál dolar včera? 75 rublů? Jaká že je teď v Rusku inflace? Je fakt ještě pořád vyšší než u nás?

Musíme Rusko izolovat… Celý svět jde s námi. Takhle to bylo v titulkách. Svět se odvrací od Ruska. A ejhle, od Ruska se odvrací čtvrtina zemí s jednou sedminou obyvatel. Šest miliard obyvatel se nikam neodvrací. Ti naopak doufají, že ruské příjmy budou využity na vybudování nových tras, nových terminálů a nových příležitostí bez mistrování o lidských právech.

K tomu pomalu leze ven přesně to, co říkal Martin Koller – že slabý se proti silnému může bránit jedině taktikou ISIL –  smíchat vojsko s civilisty, aby nebylo poznat, kdo je kdo a pak představovat znepokojenému světu válečné hrůzy. A všichni ti analytici, kteří tohle Zelenskému doporučili jako skvělou taktiku, tak očekávali, že celý svět společně zatlačí na agresora, aby toho nechal…

Jenže to už teď taky nefunguje. U nás se samozřejmě všichni rozhořčují, dojímají a děsí nad strašnou tragédií v Buče či nad rozstříleným Mariupolem. Ale mimo Západ všichni četli a koukali na Al Džazíru. A tam už dávno viděli podobné obrázky a videa ze Sýrie, Jemenu, Afghanistánu, Iráku. Ano, tam také byly tyhle válečné hrůzy. Tam také umírali civilisté v sutinách, tam si také různí psychopati ve vojsku dělali safari. Tam také tekla krev z podřezaných hrdel, tam se také popravovalo kulkami do hlavy.  Zbytek světa už to nepřekvapuje. Naopak nám to přejí, protože tentokrát umírají bílí, umírají ti naši. Přejí nám, ať se zalkneme tou medicínou, kterou jsme třicet let předepisovali jiným.

Teď už chybí jen to poslední.  Aby se zjistilo, že nefungují ani ty dodávky zbraní. Že si vyzbrojujeme nikoliv mírumilovnou zemi, která touží po demokracii. Že posilujeme režim, který brzy přestane skrývat, čím skutečně je. Který se brzy postará, aby celý svět viděl jeho pochodňové pochody za Stěpana Banderu. Který odhodí kamufláž a začne ukazovat, jak si představuje budoucnost. Stejně, jako tomu bylo v Kosovu, jen ve velkém. Až tyhle západní orgie válečnictví a radosti nad prohrávajícím Rusem skončí, tak to bude ošklivá kocovina. Tři čtvrtiny světa nám tu válku škodolibě přejí, sankce dopadají na vlastní obyvatelstvo, vlastní obchod a vlastní výrobu, Putin je pořád v Kremlu a pořád má podporu a mezi námi a Ruskem bude nejspíš něco mnohem horšího než Rusko. Už ty nášivky SS Galizien na demokratických ukrajinských vojácích odvysílali i v Británii…

Celý ekonomický model EU v globální době byl v podstatě založen na levných surovinách z Ruska, levných energiích z Ruska, vysoké přidané hodnotě vyspělých technologií a malé potřebě zbrojit. Třech podmínek ze čtyř nás naši papaláši hladce a za potlesku veřejnosti zbavili. Čtvrtá se nedá použít, protože není z čeho dělat a pokud náhodou suroviny jsou, tak je to tak drahé, že se to nevyplatí.

Naší schopnost střílet se do vlastní nohy jsme opravdu zdokonalili na nejvyšší míru.

Zdroj: https://svobodny-svet.cz/

 a.a. (Apoštol)