SOVINECKÝ ŠPERK 2.7. – 6.7. 2022

TRADIČNÍ PĚTIDENNÍ ŘEMESLNÝ JARMARK S DOPROVODNÝM PROGRAMEM 

Blíží se nám první prázdninový víkend a s ním již 11. ročník SOVINECKÉHO ŠPERKU. Tentokrát bude delší. SOVINECKÝ ŠPERK budete moci navštívit 2.-6.7. (tzn. sobota až středa a to včetně PONDĚLÍ, kdy bude mimořádně otevřeno). Budeme se těšit na Vaši návštěvu.

Nezapomeňte si naplánovat výlet. Je to největší hradní řemeslná událost – stánky jak před hradem, tak šestnáct řemeslných, nejen šperkařských, stánků v areálu hradu. Předvádění řemesel, o kterých si s tvůrci určitě můžete popovídat a dozvědět se něco nového. A pokud vás nezajímají samotná řemesla, ještě je tu program – šermíři a rytíři, sličné tanečnice, prapory, meče, draví ptáci… Dále samozřejmě historie a samotný krásný hrad. A HRADNÍ BLEŠÁK – zboží všeho druhu s výtěžkem pro dobrou věc…

Tradiční pětidenní šperkařský jarmark na hradě Sovinec, na kterém budou kromě prodeje tradičních šperků k vidění různé techniky výroby šperků a dalších řemeslných výrobků. Proběhnou ukázky různých technik šperkařské výroby z kamenů, cínu mědi, stříbra, kůže, dřeva i smaltu, šití z rokajlu, kožené výrobky, skleněné vitráže, minerály, dětská bižuterie. Prodej šperků a kreativního materiálu „hradní blešák“ a mnohem více,..

Akce bude doplněna o program na pátém nádvoří, kde vystoupí šermíři, tanečnice, uvidíte kovářské řemeslo, sokolníky a další. Akce bude probíhat kromě víkendu 2.7 a 3.7. také v pondělí 4.7. !!! a po oba dny státních svátků v pondělí i úterý 5. 7. a 6.7!!!

Kromě víkendového programu budou probíhat také klasické prohlídky s průvodci v dobových kostýmech a sovinecký rébus. Můžete si projít v rámci vstupného s průvodcem základní nebo vnější okruh nebo prohlídku určenou i pro menší děti (pro „práčata). Hrad si můžete také projít sami. Ať již s prohlídkou nebo bez se můžete zdržet se klidně celý den.. Více o prohlídkách Více o prohlídkách na https://www.mubr.cz/sovinec/navstivte-nas

2.7. až 6.7. na hradě uvidíte (program níže):

  • Skupina historického šermu Bandiere e Spade
  • Známá šermířská skupina Taurus
  • Tanečnice Perchty von Bladen
  • Lukostřelecky spolek Arcus Regis, můžete si v pondělí až středu vyzkoušet Vy i Vaše děti střelbu z dobového luku
  • Dobová móda Victorian Catherine
  • Kovářské řemeslo s kovářem Jardou
  • Komentované ukázky dravých ptáků
  • Oblíbený Sovinecký rébus, kde si zábavnou formou ověříte co jste se o hradě dozvěděli
  • Občerstvení zajištěno

Po oba víkendové dny a v pondělí, úterý a středu je pro Vás otevřeno od 9:00 do 18:00 hodin. Prohlídky každou půl hodinu, první v 9:00 a poslední v 17:00. Budou probíhat také prohlídky „pro práčata“, která jsou určeny i pro vaše menší děti, kde se zábavnou formou dozví hodně zajímavého nejen o hradě a jeho historii.

Hrad si můžete projít s průvodcem a to jak vnitřní tak vnější okruh, kde jsou pro Vás připraveny i novinky v expozicích. Po ukončení prohlídky máte volný vstup na věž s překrásnou vyhlídkou na okolí a na všechny nádvoří a exteriéry hradu, kde se můžete zdržet klidně celý den. Hrad si můžete projít také sami bez průvodce. Po prohlídce i bez prohlídky můžete na hradě zůstat klidně celý den a užívat si víkendový program.

Mezi novinky pro letošní rok patří otevření 2 nových expozic, „čistota půl života“ aneb střípky z historie hygieny a otevření sovinecké Zbrojnice, včetně nové aplikace, kde uvidíte ukázky v 3D modelu jak Švédové dobývali hrad. 

Expozice věnovaná třicetileté válce je volně přístupná pro návštěvníky, expozice „čistota půl života“ s průvodcem. Samozřejmě je přístupná také nedlouho otevřená 82m podzemní chodba přístupná přes hradní příkop.

V rámci prohlídky s průvodcem můžete navštívit také nově otevřenou výstavu uměleckého kováře a sochaře Ondřeje Gély – s názvem „??? … 12! Udeřila dvanáctá“ a výstavu fotografa René Kajfosze bude volně přístupná také jeho výstava „Krajinou horalů“

Občerstvit se můžete v Klippelově baště, která se nachází přímo na 1. nádvoří nebo také v občerstvení na 5. nádvoří. Nabízí pro návštěvníky široký výběr teplých a studených nápojů, polévek, hlavních jídel, grilovaného masa, ale také nabídku rychlého občerstvení, tortill a pizzy z pece.

Skvělá zpráva! Hrad Sovinec je mezi nejlépe hodnocenými místy na Mapy.cz. Samolepku neboli „odznak“ kvality pro rok 2022 jsme hrdě nalepili na okno u vstupu a budeme doufat, že i nadále budou návštěvníci hradu s našimi službami spokojeni. Vážíme si každého hodnocení a těšíme se na další setkání. 

Zdroj: https://www.hrad-sovinec.cz/akce/#