Rockové hvězdy v Nových Heřminovech opět podpoří boj obce proti přehradě

Nové Heřminovy už jedenáct let hostí festival Rockem proti přehradě. Také 19. srpna 2022 se od 16 hodin začne v Heřminovech rozléhat pořádný poctivý bigbít.

Mezi kapelami letos budou opravdu zvučná jména. Wohnout naběhne na pódium se svým oblíbeným citoslovcem Huh! Nebude chybět kapela Vojty Kotka Th!s. Hardrockový Limetall je reinkarnací legendárního Citronu. Kapela Volant baví svou punkovou drzostí, ironií a energií. Úkolu naladit páteční publikum na rockovou notu se ujme kapela Dilated.

Rockový protest má veřejnost upozornit, že politici a vodohospodáři připravili projekt za miliardy korun bez spolupráce s obcí, které se stavba bezprostředně týká. S Novými Heřminovy několik volebních období nekomunikovaly ani starostky Krnova, přestože přehrada byla oficiálně zdůvodněna právě protipovodňovou ochranou Krnovska.

„Vláda rozhodla, že přehrada v Heřminovech bude o tři miliardy levnější. Změnila se konečná cena přehrady, která z 9,5 miliardy korun klesla na 6,6 miliardy,“ informovaly noviny v roce 2014. Jak se ukázalo, většinu těchto „úspor“ představuje vyškrtnutí tunelového obchvatu pod vrchem Hříběcí z projektu přehrady.

Tunelový obchvat byl od počátku obci prezentován jako kompenzace za přehradu. Anketa mezi obyvateli Nových Heřminov ukázala, že většina místních je ochotná skousnout stavbu přehrady a zánik části obce, kdyby se oprášil původní projekt přehrady s touto dopravní kompenzací.

Bohužel Povodí Odry nemá mandát jednat o kompenzacích, které Nové Heřminovy od státu požadují. Obec už od roku 2008 marně žádá ministerstvo zemědělství o jmenování vládního zmocněnce nebo mediátora, který bude mít mandát k jednání. Ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) v roce 2008 odmítl jmenovat zmocněnce s tím, že Povodí Odry dokáže splnit úkoly vládního usnesení i bez pomoci mediátora. Asi o deset let později se ale státní podnik Povodí Odry dostal do slepé uličky a rovněž požádal ministerstvo zemědělství o pomoc vládního zmocněnce.

„Pokud by měl tento prostředník fungovat, měl být v rámci procesu příprav vodního díla od samého začátku přípravy přehrady (tj. od roku 2008), nikoli teprve nyní,“ vzkázal dopisem do Nových Heřminov své rozhodnutí ministr zemědělství Miroslav Toman.

Pokud by tunelový obchvat byl realizován jako součást vodního díla Nové Heřminovy, bude na něj pohlíženo jako na stavbu ve veřejném zájmu a tudíž nepotřebuje posouzení ekonomické efektivity. Pokud ale bude obchvat samostatnou stavbou bez vazby na přehradu, současná frekvence dopravy v Heřminovech těžko obhájí jeho miliardové náklady.

Pro stát je levnější a pohodlnější pozemky v Nových Heřminovech vyvlastnit, než vyjednávat s obcí o realizaci kompenzačních opatření podle původního projektu vodního díla, který schválila Topolánkova vláda v roce 2008. Tunelový obchvat z projektu přehrady v roce 2014 vyškrtla Sobotkova vláda.

Dobrou zprávou pro Nové Heřminovy je aspoň to, že zastavené projekční práce na tunelovém obchvatu byly konečně po mnoha letech zase obnoveny. Ostravská Firma SHB podepsala smlouvu s Ředitelstvím silnic a dálnic na zpracování projektu „I/45 Nové Heřminovy – Zátor, II. Etapa“.


Zdroj: https://bruntalsky.denik.cz/zpravy