Jak nepřijít ve volbách ani o jeden hlas.

V minulých parlamentních volbách propadlo téměř milion hlasů, a spoustu voličů těchto menších i alternativních stran napadlo, jestli má cenu chodit k volbám.

Řešení pro další volby je přitom celkem jednoduché – vytvořit platformu, která by tyto malé strany ve volbách zastřešovala. Pokud se mohou do jedné koalice spojit tak protichůdné strany jako Piráti a ODS, mohou se spojit i malé strany s programem, který pomůže ČR zpátky k prosperitě a normálnosti.

Předsedové malých stran by založili hnutí – s jednoduchým názvem, příklad: Hnutí H1

Členové Hnutí H1 by byli předsedové všech zúčastněných stran, plus lidé na jeho organizaci.

Ve volbách by voliči hlasovali pro Hnutí H1 a pomocí preferenčního hlasu by označili předsedu strany, kterou chtějí volit.
Tak jednoduše by byla vyjádřena síla každé strany v Hnutí H1.
Předseda Hnutí by byl ze strany, která dostala nejvíce hlasů. Další posty by měli být domluveny předem, aby každá strana dopředu věděla na co má nárok a jaké posty může očekávat pokud skončí třeba na třetím nebo pátém místě.

Taková jasná pravidla by dávala stranám jistotu, že jejich voliči přijdou k volbám a budou je volit. Nebudou si muset vybírat mezi menším a větším zlem. Nebo volby ignorovat protože – nemají koho volit. Nepropadli by žádné hlasy. Potenciál Hnutí H1 je v současné době 10 – 15% hlasů. V dalších volbách může být i dvojnásobný.

Věřím, že taková jednoduchá a přehledná pravidla by odborníci dokázali sestavit velice rychle.
Program hnutí by byl jednoduchý a srozumitelný, na pár stran, žádné sáhodlouhé sliby a kydy. Řešil by aktuální problémy na kterých se schoduje většina stran v Hnutí.

Strany by si jasně uvědomili, že se v Hnutí dostanou k určitému vlivu a hlavně financím na svůj další rozvoj.
Předsedové stran by stále zůstali předsedy, což je asi hlavní důvod proč se nechtějí spojit – přišli by o svůj ,,důležitý“ post.

Současná situace je taková, že strany dostanou málo hlasů protože se voliči bojí, že jejich hlas propadne. Hledají se náhradní řešení, nebo se nejde k volbám s odůvodněním, že není koho volit. Strany se nedostanou ani k financím na další rozvoj a tak stagnují a živoří s volebním potenciálem 0,451%

Pokud se malé strany nebudou schopny domluvit a spojit se do většího celku, který bude mít šanci něco prosadit a být důstojným soupeřem vládních stran, ukazovali by tím, že vlastně ani nechtějí takovou roli hrát a potom nemá cenu je volit!

Je to samozřejmě jednoduchý a laický návrh, ale strany jistě disponují množstvím odborníků, kteří dokáží takový, nebo podobný návrh dopracovat k dokonalosti.

Mají na to ještě více než dva roky. Ale čas běží rychle a situace je každý měsíc horší. je lepší být připraven, než překvapen.

Autor: LaRy