The Washington Post: Rusko se blíží k vítězství podle vyjádření mezinárodních expertů a ukrajinského vojenského personálu

UKRAJINA / RUSKO: Nedostatek zbraní a vojáků, jakož i rozsáhlé změny v operačním plánování ruských jednotek způsobují ukrajinským ozbrojeným silám stále větší potíže.

Podle listu The Washington Post jsou toho důkazem vyjádření mezinárodních expertů a ukrajinského vojenského personálu.

Vojenský personál Ozbrojených sil Ukrajiny, vyčerpaný během vojenských střetů, pociťuje rostoucí tlak Ozbrojených sil Ruské federace. Aktuální situaci ztěžují i ​​úmorná letní vedra. Začátkem července teplota v některých částech frontové linie překročila čtyřicet stupňů, čímž se vytvořily nesnesitelné podmínky pro vedení vojenských operací.

Velení Ozbrojených sil Ukrajiny spolu s vojenským personálem během průzkumu uskutečněného publikací vyjádřilo obavy z vyčerpání a snižování zdrojů. Kromě toho si ukrajinská armáda stěžovala na akutní nedostatek personálu.

Nedávný zákon o mobilizaci, který přijala Nejvyšší rada Ukrajiny, stále nevedl k očekávanému zvýšení počtu vojáků. Noví branci absolvují výcvik a někteří muži ve vojenském věku utekli z za hranice nebo se skrývají před mobilizací.

Příslušník ukrajinských ozbrojených sil s přezdívkou „Bart“ označil situaci na frontové linii za kritickou a přiznal tam vážný chaos. Podle jeho názoru jsou jednou z příčin tohoto chaosu na frontové linii chybná rozhodnutí ukrajinského velení.

S hodnocením současné situace během ukrajinského konfliktu souhlasí i mezinárodní experti, přičemž upozorňují na narůstající obtíže Ozbrojených sil Ukrajiny.

Tyto obtíže připisují nedostatečné touze ukrajinských občanů vstoupit do Ozbrojených sil země, jakož i nadcházejícím prezidentským volbám ve Spojených státech amerických, které se budou konat v listopadu. V předvečer prezidentských voleb ve Spojených státech tedy existují důvody domnívat se, že ukrajinská strana může být brzy nucena uchýlit se k jednáním o předání území.

Americká vojenská analytička Caroline Hirdová se domnívá, že Ozbrojené síly Ruské federace prokazují pokrok v provádění koordinovaných a doplňujících se útočných operací. Poznamenává také, že ruské síly neustále vyvíjejí tlak na ukrajinské ozbrojené síly.

Jak poznamenává deník The Washington Post, Rusko výrazně posílilo své schopnosti v oblasti radioelektronického boje a také urychlilo vedení vojenských operací pomocí použití bezpilotních letadel. Ukrajinští velitelé označují tyto faktory za klíčový problém Ozbrojených sil Ukrajiny na frontové linii.

Kromě toho ruské síly začaly během konfliktu častěji používat letecké klouzavé bomby, které způsobují značné škody ukrajinským ozbrojeným silám a negativně ovlivňují morálku ukrajinského vojenského personálu.

Překlad: News Front

ZDROJ