Využijte dotaci na výměnu nevyhovujícího kotle

Od 1. září 2024 bude zakázáno používání kotlů 1. a 2. emisní třídy. Tento zákaz je v zákoně zakotven již od roku 2012 a mimo rodinné či bytové domy a stavby pro rodinnou rekreaci platí již od září 2022.

Mnoho občanů již využilo podporu z kotlíkových dotací i z programu Nová zelená úsporámMinisterstvo životního prostředí proto radí všem, kteří nevyhovující kotle ještě nevyměnili, aby využili do konce srpna jedinečné příležitosti čerpat aktuální výši dotací. Od 1. září sice bude podpora pokračovat, ale bude výrazně nižší. Pokud si navíc domácnosti stihnou o dotaci požádat do konce srpna, i když nestihnou kotel vyměnit, budou k tomu úředníci při kontrolách přihlížet. 

Dotace z programu Nová zelená úsporám je určena výměnu kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním nesplňujícím min. 3. třídu dle ČSN EN 303 – 5 za kotel na biomasu (automatický – pelety, s ručním přikládáním – kusové dřevo) nebo tepelné čerpadlo. Emisní třídu kotle najdete na výrobním štítku, který bývá umístěn přímo na kotli, obvykle na zadní části. Pokud tuto informaci nemůžete z výrobního štítku vyčíst, projděte dokumentaci kotle, kontaktujte výrobce, nebo ji zkuste dohledat na internetu.

Jaká je výše dotace?

  • automatický kotel na biomasu (pelety) – maximální dotace 137 500 Kč (130 000 Kč z Evropské unie + 7 500 Kč z Moravskoslezského kraje)
  • kotel na biomasu s ručním přikládáním (kusové dřevo) včetně akumulační nádrže – maximální dotace 137 500 Kč (130 000 Kč z Evropské unie + 7 500 Kč z Moravskoslezského kraje)
  • tepelné čerpadlo – maximální dotace 187 500 Kč (180 000 Kč z Evropské unie + 7 500 Kč z Moravskoslezského kraje.

Pokud využijete kotlíkovou dotaci z Moravskoslezského kraje, můžete získat dotaci ve výši až 95 % vynaložených nákladů!

O dotaci mohou žádat fyzické osoby – vlastníci nebo spoluvlastníci nemovitostí na území Moravskoslezského kraje (rodinný dům, bytové jednotky v bytových domech, trvale obývaná stavba pro rodinou rekreaci), kteří zároveň v nemovitosti trvale bydlí. Vlastník nebo spoluvlastník výše uvedené nemovitosti však může být žadatelem pouze v následujících případech:

  1. žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o dotaci starobní důchod nebo invalidní důchod pro invaliditu 3. stupně,
  2. žadatel (nebo některý z členů jeho domácnosti) v období od 1. 1. 2022 do doby podání žádosti o dotaci pobíral příspěvek na bydlení (není nutné, aby příspěvek pobíral po celou dobu).

V případě, že žadatel je vlastníkem nebo spoluvlastníkem trvale obývané stavby pro rodinnou rekreaci, je navíc povinen doložit trvalý pobyt některého z členů domácnosti počínající 24 měsíců nebo více před podáním žádosti o dotaci. Trvalý pobyt lze prokázat zápisem adresy místa realizace v občanském průkazu nebo výpisem z Registru obyvatel.

Domácnost tvoří kromě žadatele i další osoby, které mají trvalý pobyt v dotčené nemovitosti, a dále ostatní osoby, které s žadatelem trvale bydlí. 

O kotlíkovou dotaci z Moravskoslezského kraje lze požádat do 30.8.2024.

Více informací vám poskytne kancelář MAS Rýmařovsko, o.p.s., náměstí Míru 2, Rýmařov, tel. 554 254 308, 554 254 309.

Informační leták ke stažení