Trasy k Rešovským vodopádům se uzavřou. Podél stezek hrozí pády stromů

Část červené a zelené turistické trasy u Rešovských vodopádů se pro turisty uzavře. Obě cesty budou nepřístupné od vodopádů po severní hranici národní přírodní rezervace Rešovské vodopády. V oblasti totiž hrozí pád schnoucích stromů. Červená směřuje do Tvrdkova a zelená do Horního Města. K vodopádům se tak turisté dostanou z jižní strany od Fialova mlýna.

„Rozhodnutí o zákazu vstupu, které nyní zpracovává Městský úřad Rýmařov, bude vydáno s platností na tři měsíce. Snahou všech zúčastněných však bude, aby se nebezpečná situace vyřešila co nejdříve. Jakmile bude oblast bezpečná, dojde ke zrušení zákazu vstupu a o této skutečnosti budeme veřejnost bezodkladně informovat,“ uvedl místostarosta Uničova Aleš Langer (KDU-ČSL).

K zemi půjde přibližně 400 stromů podél cest. Kůrovcová kalamita z minulých let částečně přispěla k jejich špatnému stavu, a zčásti se jedná o přibližně 150 let staré smrkové porosty. Tyto stromy jsou náchylné k pádu během extrémního počasí, jako jsou silné bouřky nebo prudký vítr. „Největší nebezpečí panuje v soutěsce potoka Huntavy, kudy vedou obě značené turistické trasy. Chtěl bych proto apelovat na návštěvníky, aby do těchto míst v zájmu vlastní bezpečnosti nevstupovali už nyní. A následně aby respektovali vydaný zákaz vstupu,“ dodal místostarosta Uničova Aleš Langer.

„Domluvili jsme, že z části kácených stromů zůstanou několikametrová torza, která jsou vhodným prostředím pro řadu druhů hmyzu a hub. Prosvětlení lesa pomůže třeba jedli bělokoré, návštěvníci budou moci pozorovat, jak odrůstá z přirozeného zmlazení,“ konstatoval Pavel Jurka z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Přístup k Rešovským vodopádům z jižní strany, konkrétně od Fialova mlýna, zůstane dostupný. Návštěvníci si tak mohou i nadále vychutnat poslední a nejpůsobivější část vodní kaskády, desetimetrový vodopád. K němu se lze dostat po značených stezkách vedoucích z Rešova nebo z Valšovského Dolu.

Jan Horejš

Redaktor Olomouckého Reportu