Kalorie nebo hormony? O zmenšování tukových buněk a proč se liší člověk od člověka, sezona od sezony

Možná jste to také zaznamenali, ale existují dva názorové směry. Jeden se přiklání k preferencím a počítáním makroživin, druhý proti. Dá se říct, že každý z nich má pádné argumenty pro svůj názor. Když se vás ve fitku někdo zeptá, jaký jsou tvý makra, myslí tím denní kalorický příjem z sacharidů, tuků a bílkovin. Určitá skupina lidí je makronutrienty až posedlá.

Možná jste to také zaznamenali, ale existují dva názorové směry. Jeden se přiklání k preferencím a počítáním makroživin, druhý proti. Dá se říct, že každý z nich má pádné argumenty pro svůj názor. Když se vás ve fitku někdo zeptá, jaký jsou tvý makra, myslí tím denní kalorický příjem z sacharidů, tuků a bílkovin. Určitá skupina lidí je makronutrienty až posedlá.

Obsah článku

Počítání makroživin

Sledování a počítání makroživin nahrávají různé stránky s chytrými kalkulačkami a počítání kalorického příjmu pro různé stravovací styly jako je například ketogenní dieta nebo Low Carb strava. Spočítáte si svůj denní příjem a přes různé mobilní aplikace zaznamenáváte každé jedno jídlo a množství makroživin a sledujete jak na vás změna stravy působí. Což nemusí být špatná cesta.

Hormony

Na druhé straně tábora, která se poslední dobou rozšiřuje i o ty co se dříve přikláněli k sledování makroživin, je skupina lidí dávající větší důraz na hormonyKalorie, které si naložíte na talíř se totiž nerovnají tomu co člověk stráví a spálí. Každý jsme unikátní a máme jiný mikrobiom, trávíme potravu různě, produkujeme různé množství hormonů souvisejících se stravou a hubnutím a v neposlední řadě se každý jinak hýbeme. Což znamená, že přijaté kalorie jsou zpracovány různě a někdy se promění v palivo, jindy se uloží jako energie do budoucna a jindy je zase spotřebují naše svaly, další tkáně a buňky.

Ponořte se do problematiky

Co většině lidem nejvíce pomáhá při hubnutí a co všem vřele doporučuji, je ponořit se hlouběji do problematiky. Začít studovat jak fungují hormony jako je inzulin, glukagon, adrenalin a další. Detailně jejich fungování vysvětluji v knize Jak pálit a neukládat. Na základě načerpaných informací pak může každý dle svých potřeba a aktivit upravit stravu a vybrat si stravování, které mu bude nejlépe vyhovovat v danou dobu, týden, měsíc nebo sezonu. V průběhu času tak mohou přepínat mezi ketogenní dietoulow carb, paleo a dalšími.

Ukazuje se, že tento přístup docela dobře funguje, protože v průběhu času si stravu přizpůsobíte osobním potřebám a zjistíte, že i příjem kalorií a složení potravin se změnilo. Stejně tak ho měníte na denní bázi nebo ze sezóny na sezónu.

Neexistuje jediná správná rada

Protože ve hře zvané hubnutí je tolik proměnných, není stručně řečeno možné dát konkrétní radu, která bude fungovat každému. Dokonce ani pro většinu lidí. Přístup, kdy se ponoříte do problematiky a na základě získaných informací přizpůsobíte stravování svým konkrétním potřebám se jeví jako nejlepší.

Pro ponoření se hlouběji do problematiky uvedu jako příklad to, jak se tukové buňky zmenšují. V krátkosti k jejich zmenšení dochází takto: Tukové buňky se zmenšují, protože hormony jako adrenalin vyžadují energii, když jsou hladiny inzulínu nízké.

To je ve zkratce vše. Delší verze a vysvětlení vyžaduje pochopení následujících šesti bodů.

Šest bodů k pochopení spalování tuků

  1. Dělení triglyceridů a jejich získávání z tukových buněk (nazývá se „lipolýza“) je proces řízený hormony. To je důležité pochopit, protože jednoduše počítání kalorií a / nebo makroživin může být nefunkční. Hormony vždycky nakonec vyhrají.
  2. Hormony, které indukují lipolýzu (např. Adrenalin), jsou snadno ovlivnitelné ještě silnějším hormonem inzulínem, takže pečlivá kontrola uvolňování inzulínu je rozhodující pro jakoukoliv dietu / změnu stravování.
  3. Pokud nejste diabetikem typu I, zvyšuje se hladina inzulínu v poměru k hladině glukózy v krvi. Čím více rezistentní vůči inzulínu jste, tím víc slinivka břišní vylučuje inzulínu v reakci na glukózu v krvi, což dost ztěžuje proces lipolýzy a získávání energie z tuků.
  4. Hladina glukózy v krvi stoupá v reakci na zkonzumované sacharidy. Čím více jsou tyto sacharidy zpracováné / rafinováné (např. cukr nebo kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy), tím vyšší je koncentrace glukózy ve vaší krvi.
  5. Aby se časem zmenšily tukové buňky, musí lipolýza, ke které dochází při poklesu hladiny inzulínu, převažovat nad ukládáním tuků, ke kterému dochází, když se hladiny inzulínu zvyšují. Většina lidí zjistí, že snížení poměru sacharidů a tuků ve stravě pomáhá. Rád bych ještě jednou připomenul, že spalování tuků je zcela řízeno hormony. Celý proces tak může být snadno narušen špatným spánkem, stresem a problémy s hydratací.
  6. Pravidelné cvičení je účinnou strategií na cestě ke zmenšování tukových buněk hlavně proto, že upravuje hladiny hormonů (např. Zvýšení adrenalinu a snížení inzulinu) a mění vaši biochemii tak, aby tělo účinně získávalo energii z tuků. Pokud nezvýšíte pohybovou aktivitu, nezaznamenáte větší změnu ve spalování tuků. Když nezměníte stravu tak, aby vaše hormony mohly přejít do režimu spalování tuků a účinně spalovaly kalorie, které konzumujete, nikdy ke spalování tuků nedojde.

Sledujte makroživiny i fungování hormonů

Takže pro pochopení a v kostce, pokud tělo potřebuje (a ukládá) méně energie, než spálí, zhubnete. Nicméně, ne vždy je to tak jednoduché. Pouhé sledování makroživin a kalorií, které se dostanou do krevního oběhu, regulují hormony, což je proces, který se liší člověk od člověka a od období k období. Bez znalosti fungování hormonů a jaký dopad na jejich produkci mají různé potraviny dochází k tomu, že jen sledujete čísla, počítáte, vážíte a čekáte co to s vámi udělá. Nedojde-li k žádné úpravě váhy jste zmatení a nevíte proč. Ponoříte-li se hlouběji do fungování hormonů bude pro vás jednodušší odhalit případné příčiny neúspěchu nebo úspěchu při hubnutí.