Luxus pod horami Jeseníků v Sobotíně.

Pod hřebeny Hrubého Jeseníku, v údolí Klepáčovského potoka a Merty, leží obec Sobotín (něm. Zőptau), která byla nejstarší hornickou osadou na Šumpersku. Již od 14. století se v okolí dolovala železná ruda a Sobotín se stal významným střediskem železářského průmyslu monarchie. Před několika dny se vydávám za historií Sobotínského zámku ze 40. let 19. století, v době významných podnikatelů bratří Kleinů z Wiesenberga (dnešní Loučná nad Desnou). Cestou se zastavím u nádrže Krásné (z 90 let 20. století), odtud silničkou obklopenou lesy do Hraběšic a zakotvím u Motorestu Permoník, v blízkosti zámku v Sobotíně.

U nádrže Krásné, 3 km od Šumperka, není ani človíčka, je po sezóně, jen vpravo pod stromy kempuje poslední karavan. Vodní plocha (rozloha 9 ha) vypadá jako deska z lesklého skla.

Šplhám stále do kopce podél zalesněných svahů vrchu Kamence (955 m n.m.) nad údolím Hraběšického potoka, který napájí nádrž Krásné. Silnice je hranicí CHKO (Chráněné krajinné oblasti) Jeseníky. Po chvíli zastavuji v obci Hraběšice, které dominuje kostel svatého Filipa a Jakuba z roku 1825.

Ze silnice pod Kamencem je pěkný výhled do údolí malé obce Rudoltice, v blízkosti Sobotína. Obec je zleva obklopena Hanušovickou vrchovinou a vpravo svahy Havraního vrchu (778 m n.m.). Na obzoru se táhnou hřebeny Hrubého Jeseníku.

Na loukách ve svahu Kamence rozkvétá poslední letní květena.

Rozkvetlé louky po dešti z minulého dne.

Deště v posledních dnech oblékly přírodu do svěží zeleně. Pokračuji silnicí do Rudoltic.

V Sobotíně zaparkuji u Motorestu Permoník. Na venkovní terase si pochutnávám na lahodné kávě. Po chvíli pokračuji kolem motorestu k areálu Zámeckého Resortu Sobotín, s luxusním romantickým hotelem a dalšími zámeckými budovami. Motorest Permoník je součástí zámku.

Zámek s jezírkem je kolem dokola opatřen kovovým tepaným plotem. Co se týká hlubší historie, byla zde dříve továrna na ocelové a kovové zboží majitele Andrease Eisenbacha z Haliče (v počátku 19. století). Po jeho smrti koupil továrnu majitel panství Loučná, hrabě Antonín Bedřich Mitrovský. Na místě továrny v roce 1834 postavil zámeček a v roce 1844 byly železárny prodány moravským podnikatelům bratrům Kleinových, s pobočnými železárnami ve Štěpánově u Olomouce. V té době zahájili stavbu sobotínského zámku, jak jsem se zmínila již v úvodu. Okolí zámku bylo přeměněno na přírodní park se vzácnými, exotickými dřevinami, kašnou s litinovými sochami a byl vybudován skleník. Přestavba rodiny Kleinů byla ukončena v roce 1892. Bratři Kleinové se také podíleli na výstavbě železničních sítí v celé monarchii. Zaměstnávali tehdy přes 2000 lidí. Ke konci 19. století došlo k postupnému úpadku železáren z důvodu vyčerpání rudných ložisek a neschopnosti konkurovat ostravským hutím. V roce 1920 byla výroba v sobotínských železárnách definitivně zastavena.Dovětek:
Zámek byl po roce 1945 využíván pro účely Lesnického výcvikového střediska a číšnické učňovské školy. Od roku 1967 byl majitelem zámku Důl Dukla Havířov. V sedmdesátých letech 20. století byl zámek využíván jako rekreační středisko.

Procházím kolem Wellness & Spa hotel Sidonie****, jeden ze Zámeckého Resortu Sobotín. Za prosklenými okny se nachází zámecký bazén. Z prostor bazénu jsou krásné výhledy do tří stran, k zámeckému parku s rybníkem, na zámek a okolí.

Od 1.12.2017 Sport & family hotel Josef**** poskytne k ubytování 32 luxusních pokojů a osmilůžkový apartmán. Bude dokončena krytá tenisová hala, dále sály pro stolní tenis, posilovna, čtyři bowlingové dráhy s barem, sál pro aerobic, kulečník a dva salonky s vlastní kuchyní. Bude poskytnuto 14 krytých míst v garážích a dalších venkovních 28 parkovacích míst. Hotel bude sloužit hlavně pro rodinné a sportovní pobyty.Vstup do Wellness & Spa Hotelu Sidonie****. Hotelovým hostům i široké veřejnosti je k dispozici hotelový bazén s vířivkou. V podzimních měsících přibude saunový svět a rehabilitační prostory v suterénu.

Vstupní branka u hotelu Sidonie do nádvoří zámku.

Nádvoří zámku s Hotelem Klein***** se vstupem do restaurantu Savarin (vpravo) s kapacitou 60 míst. V hotelu jsou dále k dispozici vinárna Hubert s krbem, salonky, sluneční lázně Marie na střešní terase, sklepení s Private Spa, vinný a pivní sklípek. Hosté hotelu mohou požádat o snídani na pokoj.

Pohled na Wellness & Spa hotel Sidonie**** z nádvoří zámku. Bazén má rozměr 15 x 7 m s vířivkou, odpočinek poskytují pohodlná lehátka. Zážitek s příjemnou relaxací umocňuje posezení u šálku čaje, sklenky vína v kavárně Sidi nebo u poháru s lisovaného ovoce nebo zeleniny. Při nepříznivém počasí mohou hosté z hotelu Klein využít podzemní chodbu do prostor hotelu Sidonie.

V saunovém světě od prosince t.r. bude k dispozici výběr z pěti různých saun s odpočívárnami, šesti vířivými bazény s hydroterapií. Atmosféru podtrhne relaxační hudba s léčivými tóny.

Posezení pro hosty na nádvoří mezi hotelem Klein a hotelem Sidonie (naproti), s výhledem do parku.

Snímek jedné rohové části hotelu Klein z nádvoří.

Z terasy restaurantu je pěkný výhled do zámeckého parku.

Z terasy do parku lze sestoupit po kamenných schodech.

Areál svým hostům nabízí krásný park se zámeckým rybníkem (jen pro ubytované), procházky, rybolov, piknik nebo romantickou plavbu na pramici.

Prostory restaurantu jsou v zámeckém stylu.

Průzor na podlaze restaurantu do sklepení.
Do ubytovacích prostor není možný vstup (jen pro hotelové hosty). Přikládám tedy webovou stránku ubytování v apartmánech a pokojích: Hotel Klein apartmány*****, Hotel Klein pokoje*****, Hotel Sidonie**** (s bazénem), Sport & family hotel Josef****, Pivovar Albert**** : http://www.resortsobotin.cz/cz/pokoje-apartmany

V blízkosti zámku se naproti nachází Zámecký rodinný pivovar Albert**** s produkcí vlastního piva vysoké kvality. Světlý ležák Albert byl pojmenován po průmyslníkovi a politikovi Alberta Kleina von Wiesenberg. Pivo se vyrábí ve dvou variantách, jedenácti a dvanáctistupňové pivo. Stylová pivnice s kapacitou 40 míst má na podlaze průzory do suterénu s měděnými kotli, kde se vyrábí pivo. Pivovar také nabízí ubytování v elegantních apartmánech. V den mé návštěvy bylo zavřeno.

Vstupní branka do hotelu Klein.

Vstup do hotelu Klein a k zámeckému parku. Foto pořízeno mezi otvory branky.

Část zámeckého parku.

Hotel Klein z jiného úhlu.

Vstupní brána do ubytovacích pokojů a apartmánů hotelu Klein.

Pohled budov Zámeckého Resortu Sobotín z příjezdové silnice, Hotel Klein vpravo, Hotel Sidonie a na konci Sport & family hotel Josef.

Hlavní vstupní brána na nádvoří se vstupem do zámeckého restaurantu Savarin (vpravo).

Zámecký resort Sobotín nabízí možnost rybaření přímo v zámeckém rybníku, kde bylo vysazeno přes 1,5 tuny ryb se 16 druhy (např. lze lovit candáty, pstruhy, štiky, kapry, líny, okouny i úhoře). K zapůjčení jsou horská kola, elektrokola a motokoloběžky. Resort má vlastní chov Fjordských koní s dlouholetou historií, plemeno pochází z daleké Asie z dob Vikingů.

Vracím se plna dojmů zpět podél zámeckého parku k parkovišti u Motorestu Permoník.

Hotel nezapomíná na okolí Sobotína a hostům nabízí různé možnosti k výletům, např. turistikou na hřebeny Hrubého Jeseníku a cyklovýlety. V zimě nabízí mnoho areálů k lyžařským sportům např. s nejbližším lyžařským areálem v Klepáčově pod sedlem Skřítek. Nabízí v okolí zámky a hrady, např. ve Velkých Losinách, Loučné nad Desnou, hrad Sovinec, Úsov nebo výlet k zajímavému Novému Hradu u Lužné, Brníčku atd.

Doplňuji článek k výjimečné akci ze dne 16.9. t.r., kdy obec Sobotín umožnila nahlédnout do Mauzolea rodiny Kleinů od autora Wenzela Baumheyera z Vídně (z roku 1880). Mauzoleum se nachází v uzavřeném parku naproti Motorestu Permoník.

4. prosince 1999 byly ostatky za přítomností potomků a obce uloženy do rodinné hrobky na hřbitově u kostela sv. Vavřince v Sobotíně. Obec má v úmyslu provést celkovou rekonstrukci mauzolea a zpřístupnit veřejnosti. I přesto, že tento den hodně pršelo, přicházelo shlédnout hrobku a okolí mnoho lidí……

Zdroj: volně upraveno z Vlastivědy Jesenicka, webu Zámecký Resort Sobotín a dosažitelných prospektů..

Autor: ZK Krásné Jesenicko