Životospráva

Každý člověk, který jí v nesprávnou dobu, nebo nesprávné kombinace jídel, oslabuje svůj imunitní systém a energeticky vyčerpává orgány svého těla. Pak se není co divit, že je náchylnější k nemocem a ani sám neví, na jaké vážné budoucí zdravotní komplikace si tím zakládá. A to vše umocňuje zpravidla špatným pitným režimem a špatnou kvalitou přijímaných tekutin.

Pro odstranění vážných zdravotních potíží je nutné jíst pouze 3x denně a to v následujících hodinách:

snídaně do 08.00
oběd od 11.00 do 14.00
večeře od 16.30 do 18.00, přičemž uvedené horní hranice jsou koncem jídla
Nejíst více než 3x denně (dospělé osoby) je důležité, protože i několik soust v nesprávnou dobu spouští celý mechanismus trávení, především činnost jater, slinivky, dvanácterníku, žaludku a v souvislosti s tímto procesem se spouští i činnost endokrinního systému. K tomuto efektu stačí i žvýkačka. Uděláme-li to několikrát za den, tak například za 100 dní můžeme mít o jeden druh trávicího enzymu méně. Opakování tohoto nepřirozeného narušování činnosti lidského organismu se pak projevuje jeho vysilováním a nejslabší místa v organismu se stávají místy zánětů oslabených a mutagenních buněk.

Je vědecky dokázané, že jakýkoliv zásah do stravovacích návyků se nejprve objeví jako případná disharmonie – nemoc nejdříve za rok, ale většinou se objeví za 3-10 let.

Strava a stravovací návyky zapříčiňují 90% všech disharmonií – nemocí nejenom trávicího mechanismu člověka. A obráceně. Strava dokáže léčit. Význam stravy dokládá výzkum, například u jednovaječných dvojčat po narození jsou obaly genů a geny téměř totožné – jen s minimálními odchylkami, ale po třicetí až pětatřiceti letech života a rozdílného stravování se jejich původně stejná genetická informace liší o třicet až čtyřicet procent. To znamená, že dvojčata mají již odlišné dispozice na nemoci, jinak zvládají fyzickou a psychickou zátěž apod. Tedy ze dvou téměř stejných lidí se stávají dvě rozdílné bytosti. Opakem jsou poznatky z pozorování starších manželských dvojic, když se páry desítky let stravují stejným sortimentem jídel s malými odchylkami. Genetická podobnost mezi těmito partnery je zarážející. To vše dokáže strava a stravovací návyky. Jejich genetický kód se “poškozoval” skoro stejně, takže i těla se měnila obdobně.

Strava především:

zabezpečuje energii pro tělo
je důležitá pro metabolický proces
má funkci čistícího procesu
obsahuje stopové prvky a vitamíny
slouží k nasycení
je jediným významným faktorem (včetně pití), který máte relativně zcela pod kontrolou. Vy máte poslední slovo v tom, co se Vám dostane, či nedostane do úst a následně žaludku.
Co byste měli dále vědět při sestavování jídelníčku pokud se chcete uzdravit:

je třeba co nejvíce se vyhnout potravinám s konzervačními látkami, nadmírou barviv, umělými příchutěmi a emulgátory
ne všichni lidé mají trávící enzymy na rýži, tropické ovoce, na “dary moře” a na další pochutiny, které se “nerodí” v našem klimatickém pásmu
jíme v průměru až o 60% více, než bychom měli
zelenina je velice náročná na získávání potřebné energie, je třeba velkého množství a druhů trávicích enzymů na její 100% zužitkování v procesu metabolizace. Obdobně je tomu u ovoce (u těžkých nemocí je nutné na určitou dobu zeleninu a ovoce přiměřeně omezit a to pouze na 1 druh denně)
bílá mouka a výrobky zní – dlouhodobé používání je nevhodné pro tlusté střevo, protože vinou způsobu mletí neobsahuje až 70% potřebných živin a zejména ochranných látek, které se nacházejí v otrubách, ve srovnání s celozrnou moukou
bílý cukr vyřadťe. Používejte velice omezeně pouze nerafinovanou verzi cukru, například hnědý třtinový. Lepší varianta je hroznový cukr (glukóza), navíc tento zvyšuje odolnost organismu vůči radioaktivitě. V případě složitých nemocí cukr z jídelníčku vyřaďte. Velice vhodná ke slazení je i Stévia s nulovou energetickou hodnotou (schváleno EU 11.11.2011 jako E 960, Steviol-glykosidy), přírodní sladidlo. Více “Stevia rebaudiana (stévie sladká, cukrová) – rostlinné sladidlo bez kalorií”
kuřecí maso (kuřata krmené umělými a masokostními moučkami) obsahuje chemikálie a rakovinotvorné látky
uzené výrobky – dehet, nesprávná sůl a forma zpracování, nejsou dloudobě vhodné
šunka působí škodlivěji než uzené výrobky, nejenom použitím rychlosolí ve výrobě, vyplavuje vápník z těla
tavené sýry – aby byly tavené sýry měkké a snadno roztíratelné, používají se při jejich výrobě tavicí soli, nejčastěji fosforečnany. Tyto látky jsou sice důležité pro správné ukládání vápníku do kostí, ale ve velkém množství mu mohou naopak škodit. Pokud je jich totiž ve stravě nesprávný poměr (více fosforu než vápníku), mohou způsobovat odplavování vápníku z těla a dokonce jeho odebírání z kostí. Přestože většinou mají vysoký obsah živočišných tuků a nemají optimální složení mastných kyselin, každý z nás jich sní za rok průměrně 2,6 kg. Oproti tomu Francouz 1,3 kg a Brit pouze 0,6 kg. Další negativní prvenství Čechů ve světě více
rychlosoli při výrobě uzenin a tavených sýrů se u nás začaly používat od roku 1968. Od té doby vzkvétá ortopedie, výměna kloubů kyčelních a kolenních a stává se královnou medicíny – použil jsem citaci MUDr. Pavla Lukeše
mléko, zvláště s prodlouženou trvanlivostí není vhodné konzumovat. Díky použité technologii může docházet k ucpávání cév. Nízkotučným výrobkům se vyhýbejte, ani moje kočka je neakceptuje, protože nejsou vhodné kvůli omezené vstřebatelnosti vápníku i kvůli vitamínům rozpustným jen v tucích: A, D, E a K.
jogurty jsou “mrtvé”, jedině Activia má požadované baktérie, ale ty nejsou s to se množit (je to úmysl výrobce?), tudíž jí musíte užívat pravidelně. Z tohoto důvodu je lepší užívat značkové laktobacily v kapslích, vyjde to levněji i kvalitněji a doma si udělejte kefír z tibetské houby a případně z vyrobeného kefíru tvaroh, více “Tibetská houba”
zmrzliny jsou většinou nevhodné, protože se při výrobě používají levné rostlinné tuky (nenasycené mastné kyseliny omega-6), takže je nutné kontrolovat složení
vejce – pouze organicky chované slepice, krmené kvalitními krmivy bohatými na minerály a vitamíny produkují vejce vysoké kvality. Tato obsahují mnohem více esenciálních složek výživy, než běžně produkovaná vejce
slunečnicový olej i ostatní běžné rostlinné oleje (mimo olivového oleje) a později různá “másla” a tuky nám zničily enzymy, například na štěpení laktózy (proto se rodí děti s touto disharmonií) a tím způsobily největší “zmatek” ve funkci trávicích šťáv v žaludku. Podle nových poznatků hlavně slunečnicový, kukuřičný a sojový olej působí v organismu zánětlivě (způsobuje to hlavně přemíra nenasycených mastných kyselin omega-6, respektive špatný poměr konzumovaných kyselin omega-6 a omega-3) a proto mají tyto oleje značný vliv na ukládání cholesterolu v tepnách, který vlastně vnitřní stěnu tímto způsobem chrání před chronickým zánětem. Je nutné používat pouze olivový (studená kuchyně), kokosový a palmový olej, přiměřeně máslo a sádlo. Pro smažení (co nejméně) je vhodné pouze sádlo, palmový a kokosový olej (180°C, palmový a kokosový olej obsahuje větší množství nasycených mastných kyselin proto se hodí na smažení, ale už ne tak do studené kuchyně), olivový olej je vhodný pro tepelné použití pouze do 120°C. Nekonzumujte laciné rostlinné oleje v předvařených jídlech (polotovarech) nebo na jídelníčku v restauracích! Jako protipól laciným olejům (omega-6) s destrukční schopností pro organismus (ucpání cév a s tím související mj. zvýšený krevní tlak, ….) konzumujte lněná semínka (olej), obsahující mj. nenasycenou mastnou kyselinu omega-3, která cévy naopak “léčí”, respektive správný poměr mezi kyselinami omega 3 a omega-6
čokoláda a různé cukrářské výrobky jsou většinou neúměrně co do obsahu cukru předimenzované a “obohacené” o spoustu nevhodných konzervačních a chuťových látek
umělá sladidla a výrobky DIA jsou nevhodné i pro tzv. diabetiky, zvláštní pozornost věnujte “podezřelému” Aspartamu, protože laboratorně byl zjištěn zvýšený výskyt rakoviny již při aplikaci polovičního množství této látky na kilogram tělesné hmotnosti doporučené Mezinárodní zdravotnickou organizací (WHO). Pokud si dáte nízkotučný jogurt, limonádu nebo žvýkačku bez cukru, je pravděpodobné, že obsahují Aspartam. Podle nejnovejších studií podporují umělá sladidla chuť k jídlu a dlouhodobě i chuť na sladkosti, protože tělo očekává zvýšení hladiny cukru v krvi. Přibližně 70% vyrobeného Aspartamu se používá k výrobě limonád
sója – nepatří do pravidelné středoevropské stravy, navíc se v evropských přístavech vykládá ročně cca 7 miliónů tun transgenické sóji (GMO), která se používá pro krmení dobytka a pro výrobu potravin! Francouzská studie potvrzuje naše nejhorší obavy ohledně geneticky modifikovaných potravin (GMO)! 13 min. video s českými titulky
oves a ovesné výrobky – dlouhodobé používání v každodenním stravování je škodlivé
houby – v případě vážného onemocnění je nevhodné houby rostoucí ve volné přírodě konzumovat, jinak upřednostňujte hlívu ústřičnou uměle vypěstovanou před karcinogenními žampióny. Více o nebezpečí konzumace hub rostoucích ve volné přírodě – Ing. Jiří Baier, mykolog
hranolky, čipsy a pražené cereálie – v těchto potravinách se nachází ve velkých koncentracích akrylamid. Tento při testech vyvolával rakovinu a poškozoval embrya. Zvýšený nárust akrylamidu je při smažení nad 170°
geneticky modifikované potraviny, DDT, Agent Orange – co mají společného? Více
K přirozené stravě pro zásadní zlepšení zdravotního stavu bezpodmínečně patří zejména:

celozrná pšeničná a žitná mouka
výrobky z celozrné mouky, ale ne z barvené mouky
olivový olej
máslo a sádlo, přiměřeně
brambory
sezónní ovoce a zelenina
luštěniny
vejce pokud možno pouze od organicky chovaných slepic
víno – hrozny, ale omezeně
ryby z ověřených zdrojů. Mořské velmi omezeně z důvodu možné kontaminace nejen radioaktivitou a rtutí
vepřové a krůtí maso připravené například na sádle nebo kokosovém, či palmovém oleji (pozor na teplotu smažení – doporučuji přidat kolečka mrkve), ale nejlépe v horkovzdušné troubě bez použití tuku, v případě vážné disharmonie maso velice omezeně a pouze bílé z ověřeného zdroje
lněné semínko (olej) chrání i před radioaktivitou. Lněné semínko dokonce regeneruje tkáň, která byla vystavena i zvýšené radiaci. Levný zdroj omega-3 mastných kyselin, ideální poměr konzumace mezi mastnými kyselinami omega-3 a omega 6 je v rozpětí 1:1 až 1:3, navíc obsahuje mj. prospěšné lignany a vlákninu
kefír z tibetské houby
víno bílé a červené jenom “suché” a zásadně nepít “volně”, jenom je možné prokládat jím jídlo (1-2 dcl denně), flavonoidy obsahuje jen červené víno
čistá pramenitá voda – min. 90% přijímaných tekutin v případě léčení velice složitých disharmonií – nemocí
Způsob přípravy jídel

Největším problémem při běžném vaření všech jídel je ta skutečnost, že suroviny v nich několikanásobně převáříme. Tím přicházíme nejenom o spoustu tělu potřebných živin, ale zejména dochází k takzvanému tedy násilnému spojení několika látek, bílkovin, vitamínů, minerálů, tuků, cukrů atd.dohromady tak, že si pak enzymy nemohou vybrat každý to “své”.

Velkým problémem pro organismus je např. strávit polévku, ve které se vařilo koření, maso a zelenina dohromady. Je vhodné, kdybychom uvažovali o jedno, maximálně o třídruhových polévkách, co do použití surovin. Samozřejmě při respektování správné kombinace s omezením (nejlépe s vyloučením umělých příchutí) kořenin. Ovšem pod podmínkou vařit zvlášť maso a zvlášť zeleninu. To samé platí i omáčkách a dalších jídlech, které se připravují z různých druhů potravin najednou. Viz recepty. I solení v průběhu vaření přináší problémy pro přirozené chemické reakce v trávicím ústrojí. Proto je ideální solit polévku až při podávání na stůl a pokud možno i další připravovaná jídla.

Ideální spotřeba chloridu sodného (sůl) je 4 000 až 6 000 mg za den (4 – 6 gramů). Odchylka nahoru, ale i dolů způsobuje zdravotní komplikace. Více “Také nesolená jídla zvyšují riziko mrtvice a infarktu – potvrzuje vědecká studie”

Pro zajímavost níže uvádím Lukeší desatero …. (Oblíbený pediatr, specialista na čínskou medicínu MUDr. Petr Lukeš)
bylo sestaveno na podkladě zkušeností občanů Boskovicka, kteří jsou starší 85 let a jsou soběstační, kteří se neřídí dle reklam a nečtou „odborné” časopisy a tisk typu AHA, BLESK, SPY a jiné.

1. Nekonzumujte cizokrajné ovoce: kiwi, mandarinky, pomeranče atd. (jen v omezeném množství). Dováží se nezralé, dozrávají bez sluníčka, obsah vitamínů je minimální, zato obsah organických kyselin maximální. Odvápňují a při značné konzumaci způsobují osteoporózu.
2. Kupované jahody z ciziny obsahují oparové viry a způsobují afty a žloutenku typu A.
3. Nejezte nic, co obsahuje kyselinu citrónovou, která je z organických kyselin nejagresivnější. Dává se do všech limonád, kromě čisté vody (pouze originální Coca-cola a Pepsi-cola jsou konzervovány kyselinou fosforečnou). Je i ve spoustě potravin a bonbónech. Odvápňuje organismus – způsobuje křeče svalů a leptá sliznice, které pak snadno propouští infekční viry a bakterie.
4. Nesmažte na oleji pro jeho nízký stupeň přepalu a vznik dioxinů při opakovaném smažení ve fritézách.
5. Nepoužívejte margariny – umělé tuky. Máslo je zdravější. Žádná kráva své telátko neotráví – to raději zdechne, ale člověk člověka pro pár mincí otráví postupně, jak potkana.
6. Nejezte jogurty s dlouhou dobou trvanlivostí. Jsou plné konzervantů a jsou mrtvé. Pak musíte kupovat Activii, která má položivé bakterie.
7. Nejezte ve větším množství tavené sýry a uzeniny. Obsahují rychlosoli a ty štěpí sirné můstky v kolagenu a elastinu v cévách, šlachách a kloubech.
8. Nekonzumujte pražené arašídy – obsahují jedovaté aflatoxiny. Dále chipsy pro opakovaný olejový přepal.
9. Nejezte pečivo uskladněné v igelitu. Již po 3 hodinách na něm začíná růst plíseň Candida albicans (Candida albicans je druh kvasinky, jenž někdy u lidí způsobuje ústní a genitální houbové infekce. Tato mykóza je zejména častou příčinou nemocí a úmrtí u osob se sníženou imunitou).
10. Nekonzumujte ve větším množství vlašské ořechy, nedozrálé banány, dlouze vyluhovaný černý čaj – pro velký obsah tříslovin, které rovněž na sebe vztahují vápník s hořčíkem.
DOPORUČENÉ POTRAVINY jsou ty, které jedli Vaši předkové, kteří se dožili nejvyššího věku a nepotřebovali žít v domově důchodců. Pokud Vás nevyměnili v porodnici, máte to dáno geneticky do vínku.


Zdroj: http://www.uspesna-lecba.cz/strava/