Starosta Krnova: máme na celém Krnovsku s 43 tisíci obyvateli jediného pacienta

Starosta Krnova Tomáš Hradil (Krnovští patrioti) se postavil do čela iniciativy, která žádá od politiků a hygieniků podrobné zdůvodnění nových mimořádných opatření pro celý Moravskoslezský kraj. 

Tomáš Hradil
Tomáš Hradil, foto Facebook

„Situace mě nejen mrzí, ale taky štve. Těžko se to vysvětluje místním živnostníkům, organizátorům sportovních a kulturních akcí, když máme na celém Krnovsku s 43 tisíci obyvateli jediného pacienta a dlouhodobě si držíme výborná čísla. Mrzí mě, že za relativně stabilní situace taková opatření vyhlašují prakticky s okamžitou platností. Právě pro pořadatele to je opravdu nůž do zad. Nejsem epidemiologický expert, nezbývá mi věřit, že hygienici vědí, co dělají. Krizové řízení města je v pohotovosti a všechna opatření budeme dodržovat,“ komentoval starosta Hradil jakou optikou vnímá Krnovsko zavedení mimořádně tvrdých opatření v okrese bez nových případů.

Starosta ujistil rozzlobené spoluobčany, že tak přísná opatření bez předchozí diskuse a bez náležitého zdůvodnění si na Krnovsku líbit nenecháme. Zveřejnil základní fakta, která budou v dopisu krnovského starosty ministrovi zdravotnictví a hygienikům.

Starosta Krnova Tomáš Hradil zveřejnil základní fakta, která budou v dopisu krnovského starosty ministrovi zdravotnictví a hygienikům.

„Na Krnovsku máme od začátku epidemie minimální počty pacientů. To samé platí o našem okolí: Bruntálsku, Opavsku. Riziko, že se to obrátí a zítra tady budeme mít lokální ohnisko je dnes stejně velké, jako bylo před několika týdny nebo měsíci. Nic podstatného se nezměnilo, proto opatření nechápu,“ napsal starosta na svém facebooku a doplnil ironickou glosu: „Tomu se říká „chytrá karanténa“.

Podle Hradila situace svědčí o naprostém zoufalství hygieniků, když nejsou schopni srozumitelně vysvětlit veřejnosti, proč vlastně rozhodli o návratu nejpřísnějších opatření do bezproblémového regionu. „Paní ředitelka Krajské hygienické stanice KHS asi žije ve zcela jiném světě,“ posteskl si starosta Hradil, když vyzval veřejnost, aby podpořila pořadatele místních akcí, které musely být rozhodnutím hygieniků zrušeny.

Chtěl bych upozornit, že můj příspěvek není protestem proti všem epidemiologickým opatřením. Koronavirus si vzal letos celosvětově více než 600 tisíc obětí. Když přišel k nám, apeloval jsem na zavedení a používání roušek. Po měsících, kdy je mezi námi, už je ale nutné jednotlivá opatření zavádět velmi pečlivě, efektivně tak, aby na jednu stranu ochránila ty nejzranitelnější a na druhou stranu zatěžovala co nejméně lidí. Další „ruční brzdy“ už naše ekonomika nemusí ustát,“ obhajoval starosta Tomáš Hradil svůj postoj před těmi, kteří se obávají další celosvětové vlny pandemie a vítají důraznou reakci ministerstva zdravotnictví na nová ohniska v Moravskoslezském kraji.

Starosta Krnova si nasadil roušku už 16. března, a vyzval občany, aby jeho příkladu následovali.

Autor: František Kuba

Zdroj: https://bruntalsky.denik.cz/