Stín viru drtí Beskydy i Jeseníky. Hotely hlásí storna, lidem se do regionu nechce kvůli strachu z Karviné

 Letošní léto bude patřit tuzemsku, znělo napříč politickou i epidemiologickou scénou v době pandemie. Pastva pro uši majitelů hotelů, penzionů či kempů v Beskydech a Jeseníkách. Právě ty chtěla řada Čechů vyměnit za Jadran nebo Alpy. Než přišly dvě změny: otevření hranic a zejména skokový nárůst koronavirové nákazy na Karvinsku a Frýdecko-Místecku, tedy v regionech ležících ve stejném Moravskoslezském kraji jako výše zmíněná pohoří.

„Letošní dovolená je jako sázka do loterie. Nejprve jsme rušili Francii, pak jsme stáhli i rezervaci v Beskydech. Necítili bychom se tam úplně bezpečně vzhledem k tomu, že Karviná i Polské Slezsko je nedaleko. Tak nakonec zvítězily Krkonoše,“ řekla serveru Lidovky.cz Jiřina Ramešová z Prahy.

Jiřinin případ není ojedinělý, potvrdil serveru Lidovky.cz Petr Frýdl, předseda moravskoslezské sekce Asociace hotelů a restaurací České republiky. „Situace na Karvinsku cestovnímu ruchu v kraji uškodila, má určitě negativní vliv. Nejvíce se to promítá do velkých měst, ale i na horách dochází ke stornům pobytů,“ uvedl s tím, že odliv turistů hlásí například obce Ostravice, Čeladná a Bílá.

Největší problém mají podle Frýdla městské hotely a penziony, které jsou místy ještě i zavřené. Letos navíc přijdou i o návštěvníky tradičních hudebních festivalů, které byly kvůli pandemii zrušeny. Stopku dostala i kongresová turistika.

„Hotely ve městech jsou na polovině, či dokonce třetině loňských čísel. Menší obce takový problém nemají, zájem je zejména o malé penziony v přírodě, kde je nebezpečí nákazy minimální,“ dodal Frýdl.

Čekání na rozvolnění opatření

Turisty podle něho nejvíce zajímá, jaká jsou v místě jejich pobytu omezení. V části Beskyd totiž lidé nadále musejí nosit uvnitř budov roušky, dodržovat rozestupy a po jedenácté večer jim v žádné hospodě nenalejí. „Od příštího týdne očekáváme uvolnění od krajské hygienické stanice pro Frýdecko-Místecko,“ sdělil Frýdl.

V brzké uklidnění situace doufá i vedení kraje. „Situace na Karvinsku cestovnímu ruchu skutečně moc nepřidává, ale věříme, že díky všem opatřením se dá brzy vše opět do pořádku,“ řekla serveru Lidovky.cz Nina Kavan ze společnosti Moravian-Silesian Tourism, která jako příspěvková organizace řídí pro kraj cestovní ruch.

„Mám za to, že cestování po kraji je bezpečné. Památky, hotely a restaurace jsou otevřeny a na turisty stoprocentně připraveny. Není důvod se ničeho obávat,“ dodala. Krizi v cestovním ruchu bere kraj nicméně podle ní vážně a snaží se alespoň zmírnit vážné dopady. Například nabídkou volných vstupů do krajských památek v září a říjnu. „Tímto doufáme v prodloužení turistické sezony,“ doplnila Kavan.

Přestože hotely v regionu zaznamenávají pokles, o pronájem soukromých chat či chalup zájem trvá. „V globálním hledisku je nárůst proti loňsku přibližně 50 procent. Klienti si nemohou moc vybírat, z našich 9500 chat a chalup je většina vyprodaná,“ řekl serveru Lidovky.cz Petr Vybíral ze serveru E-chalupy.cz. Připustil nicméně, že nepozná, ve kterých konkrétních lokalitách se objednává více, či méně.

Cizina v pozoru

Moravskoslezský kraj si kvůli karvinským koronavirovým číslům hlídají i ostatní státy. Sousední Slovensko již uvedlo, že jeho nové případy nákazy souvisejí též s nakaženým horníkem, který pracuje v Karviné v Česku. Rovněž u dalších nakažených zjistili spojitost s přeshraničním cestováním. „Původ nákazy je ze zahraničí. Tím, že se otevřely hranice, přijíždějí sem pozitivní pacienti,“ řekl slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajč novinářům.

Omezení vstupu Čechů na své území zatím drží Lotyšsko, Estonsko a Kypr, Slovinsko si „hlídá“ jen Čechy s trvalým nebo přechodným pobytem právě v Moravskoslezském kraji. Slovinská policie turisty kontroluje na vybraných hraničních přechodech, kterými je do země či pro tranzit do Chorvatska pouští. Zjišťuje jejich jména i adresu.

Obyvatelé Moravskoslezského kraje musejí předložit potvrzení o rezervaci ubytování a negativní test na covid-19, bez testu musejí do karantény. Všem turistům, kteří chtějí ve Slovinsku strávit dovolenou, doporučuje české ministerstvo zahraničí mít s sebou čestné prohlášení, že v posledních 14 dnech nepobývali v Moravskoslezském kraji.

Podle cestovních kanceláří ale nejvíce mořechtivých obyvatel kraje letos zamíří do Řecka a Bulharska, kde jim prozatím žádné kontroly nehrozí. „Naši klienti z Moravskoslezského kraje objednávají nejvíce letecké dovolené na řecké ostrovy Kréta, Rhodos, Zakynthos nebo do Bulharska,“ řekla serveru Lidovky.cz Eva Němečková, mluvčí cestovní kanceláře Čedok.

Zájem o tyto destinace potvrdily i Invia a Exim Tours, jehož mluvčí Petr Kostka navíc zdůraznil, že se v posledních dnech v kraji i změnilo nákupní myšlení. Důvodem je obava z nákazy v uzavřených prostorách. „Poslední dobou klienti více nakupují přes telefonický či e-mailový kontakt nebo online. Prodejny, které jsou v nákupních centrech, evidují snížený počet návštěvníků,“ řekl serveru Lidovky.cz.

Z červnového průzkumu společnosti STEM/MARK vyplývá, že devět z deseti lidí, kteří letos plánují dovolenou, ji hodlají strávit v Česku. Minimálně její část. Většina preferuje jižní Čechy nebo jižní Moravu, naopak příliš velký zájem není o severozápadní Čechy, Prahu ani její okolí. Do zahraničí se tento rok chystají vydat dvě pětiny oslovených.

Zdroj: https://www.lidovky.cz Autor: IVETA KŘÍŽOVÁ