Nosní sprej jako prevence proti koronaviru? Účinnější než roušky, tvrdí vědci

Mezitím, co svět čeká na účinnou a dostupnou vakcínu proti koronaviru, vědci na univerzitě v San Franciscu přišli s jinou variantou. Vyvinuli nosní sprej, který by měl lidi před virem chránit. Vědecký tým nyní jedná o klinickém testování.

Vědci z Kalifornské univerzity v San Franciscu vyvinuli nosní sprej s názvem AeroNab. Má se jednat o syntetické protilátky, které by lidi mohly chránit před nákazou koronavirem. Stačilo by si jednou denně aplikovat přípravek do dýchacích cest.

Nosní sprej by mohl sloužit jako prevence. Ilustrační foto

„Je to stabilní látka, takže není problém ji dát do obyčejného rozprašovače,” potvrdil doktor Aashish Manglik z Kalifornské univerzity. Tým vědců vytvořil syntetickou molekulu, která se v nose připojí k viru SARS-CoV-2, oslabí ho a zabrání jeho šíření. „Funguje to v podstatě jako pastička na myši,” říká Manglik.

Celý proces byl nyní publikován ve vědeckém článku, který je k dispozici na předtiskovém serveru, nebyl tedy zatím ověřen dalšími vědeckými týmy. „Myslíme si, že takový sprej do nosu bude mnohem účinnější než třeba zakrývání obličeje rouškami. Mohl by pomoci, dokud nebude dostupná vakcína,” říká spoluautor projektu a profesor biochemie Peter Walter.

Prevence, nikoliv léčba

Vědci se inspirovali nanoprotilátkami, které se přirozeně vyskytují u zvířat – lam či velbloudů. Látky s asi desetkrát menší molekulou, než lidské protilátky mají jednoduchou strukturu a jsou poměrně stálé. Zejména jejich velikost umožňuje vědcům poměrně jednoduchou manipulaci a modifikaci v laboratoři. Jejich výroba by navíc nemusela být extrémně finančně náročná.

Vědecký tým nyní jedná s potenciálními partnery o zvýšení produkce a následných klinických testech. Pokud by skutečně byly úspěšné, mohl by se nosní sprej začít hojně používat jako prevence před infikováním koronavirem způsobujícím onemocnění covid-19.

Zdroj: https://www.novinky.cz/