V Česku začne od pondělí znovu platit nouzový stav

Na středečním mimořádném jednání rozhodl kabinet, že v Česku začne od pondělí znovu platit nouzový stav. Ministr zdravotnictví Roman Prymula řekl, že znovuzavedení nouzového stavu nebude znamenat zavírání hranic či omezení pohybu, ale pouze umožní vládě omezit shromažďování lidí či zapojení mediků.

Nouzový stav v Česku bude vyhlášen od půlnoci na pondělí 5. října. Trvat bude jeden měsíc. Změny nastanou pro návštěvníky restaurace, kde bude moct u jednoho stolu sedět maximálně 6 lidí. „Nechceme, aby se aktivity, které jsou spojeny s oslavami, přesunuly do restauračních zařízení a tady zase docházelo k přenosu,“ vysvětlil Prymula. Od 19. října rovněž bude platit nový limit pro svatby, a to 30 osob.

Od 5. října budou součástí nových opatření i změny v kultuře a hromadných akcích. „Zpěv je jednou z rizikových aktivit, dochází jím k šíření,“ sdělil ministr zdravotnictví Roman Prymula. Divadla mohou fungovat až do 500 osob, nově bude zrušení přestávky na občerstvení.

Vnitřní hromadné akce se budou moct konat do 10 lidí, venkovní do 20 lidí. Výjimky budou stejné jako na jaře, tedy podnikatelské aktivity, výkon povolání či zasedání zastupitelstev. Tyto podmínky podle Prymuly budou trvat 14 dní – do 18. října 2020.

Zdroj: https://stabruntalsko.cz/