Sloup dýmu a popela, který vyvrhla ekvádorská sopka Sangay, vystoupal do výšky 12,2 km

Cap Allon
Electroverse
Překlad: NaSeveru.org

Aktivní ekvádorská sopka Sangay během uplynulého víkendu ( 20. 9. 2020) dramaticky vybuchla a vyvrhla vulkanický popel vysoko do atmosféry – exploze byla mnohonásobně silnější než všechny předchozí během nejnovější série výbuchů.

K erupci vysokého stupně došlo ve 4:20h místního času v neděli 20.září a vytvořil se během ní hustý sloup tmavého popela, ale tento masívní výbuch byl jen jedním z mnoha dalších, které se během víkendu odehrály.

Podle VolcanoDiscovery.com vystoupal sloup hustého dýmu do výšky přibližně 40.000 stop (12,2 kilometrů) a rozprostřel se východním i západním směrem, přičemž popel zasypal regiony Chimborazo, Bolívar, Guayas Los Ríos, Santa Elena and Manabí.

Co je ovšem podstatnější, částice vyvržené  nad 10 kilometrů – a dále do stratosféry – mohou mít přímý ochlazující efekt na naši planetu.

Sopečné erupce jsou jednou z určujících sil, které směřují Zemi do nadcházejícího období globálního ochlazení. Jejich celosvětový nárůst (společně se vzrůstajícím počtem zemětřesení) je úzce navázán na sluneční aktivitu, koronální díry, ochabující magnetosféru a průnik kosmického záření, které při průchodu pod zemský povrch naráží na magma bohaté na křemík.

Komentář: Dalším faktorem, který má u podobných extrémních událostí značný dopad na společnost, je škoda na úrodě v okolí vulkánu. V tomto případě bylo jen v případě banánových plantáží popelem zcela zasypáno kolem 55.000 hektarů, což podle asociace exportérů způsobí zhruba na měsíc 25% pokles vývozu. Proměny Země se již brzy promítnou do cen potravin na celém světě způsobem, jaký dlouho nepamatujeme.

Zdroj:https://naseveru.org/