Nemají věk, ale už chtějí penzi. Předčasných důchodů přibývá

Čtvrtina současných starobních důchodců šla loni do penze dřív, než si odkroutila povinnou dobu důchodového pojištění. Neodradilo je ani to, že nenávratně přišli o peníze.

Aktivní senioři. Ilustrační foto

Raději klid než peníze volí v Česku rok od roku více lidí. V roce 2009 bylo mezi všemi starobními důchodci asi 19 procent těch, kdo šli do penze předčasně, o deset let později se jejich podíl zvýšil na 27 procent. Plyne to z nedávno zveřejněných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Důsledky rozhodnutí odejít do důchodu dříve, než splní povinnou dobu pojištění, pak lidem každý měsíc připomíná nižší penze.

Měsíční výše předčasného starobního důchodu dosahovala v prosinci 2019 v průměru 12 261 korun, tedy o více než dva tisíce korun méně než průměrná výše řádného starobního důchodu,“ upozornila Markéta Pištorová z ČSÚ.

S nižším příjmem se lidé vyrovnávají třeba díky tomu, že je v Česku na evropské poměry vysoký podíl vlastnického bydlení. Upozornil na to hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. „Takže řada předčasných penzistů nemusí řešit výdaje za nájem, neboť bydlí ve svém, často v rodinném domku s pozemkem či garáží,“ uvedl.

Infografika

Bez práce? Do penze

K častým motivům předčasného odchodu do důchodu patří ztráta práce. Třebav průzkumu zveřejněném na webu organizace Alternativa 50+ to jako důvod pro své rozhodnutí uvedly dvě pětiny respondentů ve věku 50 až 64 let.

Další časté důvody odchodu do předčasné penze jsou podle tohoto zdroje mimořádné odstupné a špatný zdravotní stav.

Úděl těžkých profesí

O penzi před řádným termínem žádají často ti, kteří mají náročná a nebezpečná povolání. „Jsou to například svářeči, brusiči, kováři a další podobné profese, které vesměs potřebují ochranné pracovní pomůcky,“ konstatoval ekonom Kovanda.

Zájem o předčasné důchody se  liší v různých regionech Česka.

Nejvyšší podíl lidí, kteří šli do penze před uplynutím zákonné doby pojištění, je mezi starobními důchodci na Vysočině, a to 34 procent. Vysoký podíl je i v Pardubickém, Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

Na opačném konci tabulky je Praha se 14 procenty. Nízká čísla jsou také ve Středočeském a Jihomoravském kraji.

Muže penze láká více

Rychlý konec aktivního pracovního života láká víc muže než ženy. „Z mužů pobírajících starobní důchod jich má ten předčasný 29 %, oproti ženám, kterých je mezi starobními důchodkyněmi25 %“, vyčíslila za ČSÚ Helena Chodounská.

Zájem o opačný přístupk nástupu do důchodu je minimální. Odklad odchodu do penze po dovršení potřebného věku loni využilo jen 0,8 % těch, kteří pro to splnili podmínky.

Sílící zájem odejít na odpočinek dřív může v některých oborech nadělat vrásky zaměstnavatelům. „Zejména v oblasti manuálních profesí a řemesel, kde se nedaří zkušené pracovníky uspokojivě nahrazovat mladšími,“ uvedl Kovanda.

Zdroj:https://bruntalsky.denik.cz/