Senátor Wagenknecht: Vláda cíleně likviduje podnikatele, opatření připravují blázni odtržení od života

Je to buď neschopnost, nebo záměr, říká k vládním opatřením a kompenzacím za ně senátor Lukáš Wagenknecht /nestr. za Piráty/. Společně s dalšími senátory podal žalobu k Ústanímu soudu. Opatření podle něj nejsou dostatečně vysvětlená, včetně nelogických výjimek v obchodech. Nejlepší by podle něj bylo nechat všechno otevřené za přísných hygienických podmínek.

Vláda podnikatele cíleně likviduje, tvrdí Wagenknecht. Vybrala si jednu část, kterou dusí. Senátor upozorňuje, že výjimky z opatření vlády nedávají smysl a nechápe, proč například květinářství otevřená být mohou. Ústavní žalobou chce vládu přimět, aby to vysvětlila a do budoucna napravila. Za problémy je prý neschopnost vlády, nebo možná i záměr.

Wagenknecht upozorňuje, že kompenzace ze strany státu nejsou dostatečné a pro řadu lidí jsou už teď dopady opatření likvidační. Lidé jsou zoufalí a brzy nebudou mít kam sáhnout, podle Wagenknechta může skončit až třetina z nich. Tvrdí, že zdaleka nedosahujeme na okolní země a ministr průmyslu a obchodu Havlíček lidem lže. Jeho prezentaci kompenzací pro restaurace senátor označuje za omalovánky, kde ministr smíchal jablka s hruškami.

Senátor taky zmiňuje problémy okolo očkování. Vláda teď podle něj zvládá vlastní PR, skutečné očkování se ale ještě nerozjelo, a pokud se potvrdí, že proočkovat zvládne populaci až v září, bude to mít velké důsledky.