Advokátka Jana Zwyrtek Hamplová chce sestavit tým právníků, který se bude zabývat zanedbáním lékařské péče o pacienty

Advokátka Jana Zwyrtek Hamplová chce sestavit tým právníků, který se bude zabývat zanedbáním lékařské péče o pacienty s nemocí covid-19 a informacemi o tom, co vše je lživě vydáváno za úmrtí na covid. Údajně také dochází k různým motivačním platbám zdravotnickým zařízením. O statistikách, které neodpovídají realitě, hovořil sám ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v nedělních Otázkách Václava Moravce, kde připustil, že jen třetina úmrtí vykázaných na covid byla skutečně úzce spojena s koronavirem

Covid: Lékaři zanedbali, velmi vážně. Advokátka Hamplová o průšvihu, který se musí řešit
Foto: archiv
Popisek: Jana Zwyrtek Hamplová

Ministr zdravotnictví se u Moravce nechal slyšet, že jen 30 procent lidí ve statistikách pandemie covid-19 v ČR zemřelo přímo na virus. „My víme, že asi 30 procent úmrtí na covid, které my vykazujeme, je jednoznačně spojeno s covidem,“ řekl ke statistikám úmrtí na covid.

„Pak je ale dalších 10 procent, kdy člověk zemřel např. po autonehodě, ale do statistik se zavede jako úmrtí na covid, protože v době autonehody byl pozitivní,“ pokračoval.

„A potom je 60 procent, kdy máte koronavirus, ale vedle toho máte ještě nějaké jiné onemocnění, jako např. rakovinu,“ dodal Blatný s tím, že u těchto 60 procent je třeba zhodnotit, na co tito lidé opravdu zemřeli.

Ministrovo vyjádření je pro mnohé přímo alarmující. I to je jedním z důvodů, proč advokátka Hamplová na svém facebooku oznámila, že má v plánu iniciovat vytvoření silného týmu právníků.

Ve svém okolí má Hamplová prý už prokazatelné dva případy závažného zanedbání lékařské péče, kdy po diagnostice covidu nebyl několik dnů léčen oboustranný zápal plic.

„Přicházejí k nám rozporuplné informace o tom, co vše je vydáváno za úmrtí na covid. Sám ministr Blatný prohlásil, že i smrt při autonehodě. Údajně také dochází k různým motivačním platbám zdravotnickým zařízením,“ upozornila.

Zvažuje proto, že se poradí s kolegy a kolegyněmi z advokátní komory, zda nesestaví silný tým právníků, který se začne těmito případy a vůbec situací poskytování komplexní lékařské péče seriózně, ale se vší vážností, zabývat.

Je prý třeba začít od souboru informací podle zákona 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, a od vyvozování odpovědnosti za zanedbání a odklady ostatní lékařské péče, což považuje za jednání, které je v rozporu s Listinou základních práv a svobod, která je součástí našeho ústavního pořádku.

„Nelze preferovat jen jednu diagnózu, jako by všechny ostatní náhle zmizely, nelze neseriózně až nepravdivě informovat, a na základě neseriózních až lživých informací vyhlašovat další opatření omezující základní lidská práva. Opatření musí vycházet z pravdivých zdrojů, nikoli z účelově vytvářených statistik, které neodpovídají realitě,“ podotkla.

Dnes je podle Hamplové situace taková, že řada pacientů je diskriminována odpíráním (odkládáním) lékařské péče, na kterou mají ústavní nárok. Informace o důvodech úmrtí neodpovídají podle sdělení ministra zdravotnictví ve ? skutečnosti a zanedbává se lékařská péče podceněním jiných diagnóz, než je covid.

„Je třeba se k této skutečnosti postavit čelem. Odklady lékařské péče a podceňování jiných diagnóz preferováním jedné z nich dochází k jasné diskriminaci a nerovnému přístupu, což je v rozporu s ústavním pořádkem,“ uzavřela advokátka Hamplová, která věří, že by pomoct mohli i lékaři, kteří jsou do této situace tlačeni.

Zdroj:https://www.parlamentnilisty.cz/