Šternberk chce pokrýt střechu domu dětí a mládeže vegetací

Šternberská radnice plánuje pokrýt střechu domu dětí a mládeže vrstvou vegetace, která zlepší její izolační vlastnosti a zároveň také vzhled. Projekt bude stát 3,44 milionu korun, z toho 2,9 milionu korun má pokrýt dotace, o kterou už město požádalo. „V případě získání dotace předpokládáme zahájení rekonstrukce střechy letos v září,“ řekla ČTK mluvčí radnice Irena Černocká.

Ilustrační obrázek

„Zelená střecha bude nejen výrazným oživením budovy, ale použitím materiálu s lepšími tepelně izolačními vlastnostmi dojde i k úspoře nákladů na vytápění a údržbu střechy. Hydroakumulační vrstvy střechy budou zachycovat dešťovou vodu, která bude následně využita pro pěstování zeleně,“ uvedla Černocká.

Vegetační střecha díky tomu, že dokáže zachytit dešťovou vodu, odlehčí kanalizačnímu systému a zároveň díky odpařování zachycené vody prostřednictvím listů rostlin ochladí a zvlhčí okolí.

„Kromě toho přispívá k úspoře nákladů, neboť pěstovaná zeleň dokáže chránit hydroizolaci i konstrukci střechy před teplotními výkyvy, kroupami i klimatickými vlivy, čímž výrazně prodlužuje její životnost,“ uvedla Černocká.

Při rekonstrukci bude železobetonová konstrukce střechy opatřena polystyrénem a hydroizolací. Střecha bude poté pokryta vegetační rohoží. Radnice se rozhodla střechu přestavět kvůli tomu, že budova domu dětí a mládeže pochází z roku 1978. Střecha podle Černocké už nevyhovuje z pohledu energetických úspor ani estetického vzhledu.

Zdroj: https://ekolist.cz/