Přehled informací o očkování: Kde a jak se přihlásit? Bude vakcína povinná?

Česká republika se pomalu připravuje na plošné očkování. Podle dosavadních zpráv se počítá s rozdělením obyvatelstva na základě několika kritérií. Roli by měl hrát zdravotní stav, věk a zaměstnání. Podívejte se na podrobné informace o tom, jak bude očkování probíhat a jakým způsobem se k vakcinaci přihlásit.

V České republice již probíhá přednostní očkování zdravotnického personálu, který je tzv. v první linii boje proti epidemii covid-19 a hospitalizovaných seniorů starších 80 let, seniorů žijících v pečovatelských domech, jakož i personálu v nich pracujícímu.

Kromě zdravotníků a extrémě rizikových seniorů byla vakcína podána i několika prominentním osobám, mezi kterými je například premiér Andrej Babiš. Prezident Miloš Zeman uvedl, že možnosti přednostního očkování využije do konce ledna 2021. Připravili jsme pro vás následující shrnutí, ve kterém se dozvíte, kdy přijde řada i na ostatní.

Jak se k očkování přihlásit?

K očkování se lze přihlásit přes centrální rezervační systém, na kterém dosud fungují rezervace termínů k odběru PCR testu a antigenních testů.

Systém se spouští 15. ledna. Od tohoto data je umožněna registrace pro osoby starší 80 let. Protože se jedná o online systém, bude seniorům k dispozici linka s číslem 1221, která má s registrací k očkování pomoci.

Od začátku února se pak budou moci k očkování přihlašovat i další občané České republiky. Termín jim bude udělen na základě kritérií zohledňující věk, zdravotní stav a zaměstnání žadatele

Kdy na vás přijde řada?

Od 15. ledna se budou moci zaregistrovat senioři starší 80 let. Od února by se pak měl rezervační systém oteřít široké veřejnosti.

Pokud se lidé budou chtít nechat očkovat, vyplní ve formuláři údaje o svém věku, zaměstnání a případném onemocnění, kterým trpí. Na základě toho jim bude přiřazena priorita. Zaměstnání či nemoc, kvůli které by mohli mít přednost, budou muset doložit potvrzením o zaměstnání, případně lékařskou zprávou.

Mezi prioritními skupinami budou zdravotníci, zaměstnanci hygienických stanic, kteří dělají epidemiologická šetření v ohniscích nákazy, poskytovatelé domácí zdravotní péče, lidé starší 65 let, lidé pečující o zdravotně postižené, učitelé či zaměstnanci krizové infrastruktury krajů a hlavního města Prahy. Dostat by se mělo také na chronicky nemocné, kteří jsou nemocí covid-19 ohroženi. Jde například o lidi s obezitou, cukrovkou, chronickým plicním onemocněním, pacienty s onemocněním jater, ledvin, lidi po transplantacích a podobně.

Lidé se budou moci v systému objednat na oba termíny očkování najednou. Datum je možné později změnit.

Pokud pro zájemce zatím nebude volný termín kvůli velkému množství lidí, kteří budou mít přednost, systém bude žádost evidovat až do té chvíle, kdy bude nějaký termín k dispozici.

Rezervaci může pro své blízké udělat i někdo z příbuzných, praktický lékař nebo je možné se objednat k očkování na informační lince 1221.

Po registraci k očkování dostane člověk potvrzující sms nebo e-mail. Po naočkování člověk dostane certifikát o provedeném očkování.

Na mladé lidi bez jakýchkoliv zdravotních problémů by se s vakcínou proti covidu-19 mohlo dostat na přelomu jara a léta, spíše v létě.

Kde se bude očkovat?

Očkování bude probíhat v očkovacích centech fakultních a krajských nemocnic, ve zdravotních ústavech a v očkovacím centru Státního zdravotního ústavu. Budou vybrány i ostatní nemocnice, které budou muset zřídit očkovací centrum.

Počítá se se zřízením mobilních očkovacích týmů.

V budoucnu by očkování měli poskytovat i praktičtí či závodní lékaři.

Jakou vakcínou se očkuje?

Jisté jsou zatím vakcíny firem Pfizer a BioNTech.

Ty vyžadují očkování dvěma dávkami s odstupem 21 dnů. Také vakcíny dalších výrobců, které by v příštích měsících mohly dostat registraci, počítají s dvěma dávkami.

Jaké výhody vyplývají z očkování?

Kromě imunity vůči těžkému průběhu nemoci Covid-19 nepřináší očkování žádné další výhody. Očkovaní lidé budou muset, stejně jako ostatní, dále dodržovat všechna restriktivní opatření.

Je očkování povinné?

Ne. Očkování není a údajně nebude povinné. Spekuluje se o možných restrikcích pro neočkované, ale zatím v tomto ohledu nebyla vydána žádná nařízení.

Je očkování zdarma?

Ano. Očkování je plně hrazeno ze zdravotního pojištění.

Jak dlouho očkování účinkuje?

Zatím není jasné, jak dlouho účinky vakcíny trvají.

Zdroj: https://www.reflex.cz/