Cože, paní doktorko?

RNDr. Ing. Vladimír Esentier

Aneb reakce laika v oboru hygiena na „nový metodický pokyn, podle kterého postupují krajské hygienické stanice od 12. února 2021“.

Ten metodický pokyn ve zkratce praví: ….nově je za adekvátní ochranu určena už ne svépomocná látková rouška nebo šátek, ale pouze jednorázová rouška nebo respirátor. Zvětšila se i „bezpečná“ vzdálenost mezi osobami, nově je to nad 2 metry, před tím platilo 1,5 metru. To však neplatí v případě agresivnější mutace viru“

Zde je třeba položit metodikům hlavního hygienika zásadní dotaz, jakými průkaznými zkouškami, testy nebo postupy odlišují nové agresivnější mutace od těch původních, když slyšíme jen o stále stejném a vysoce chybovém, ale pro někoho příjemně drahém PCR testování?

Docela jsem čekal takovou krávovinu, ale ne od hlavní hygieničky, ale od politiků a lobbistů přes nákupy. Ale přesvědčila, že vysoký státní úředník je na tom stejně.

Předně: Jakékoli ochrany dýchacích cest před aerosoly rouškami a respirátory je technologický nesmysl. Nesmyslnost spočívá v tom, že účinný záchyt aerosolu přes filtrační materiál je dán jeho pórovitostí (v porovnání s rozměrem  zachycovaných částic) a také tloušťkou, potažmo aktivním povrchem filtrační vrstvy. Virus, například britská, jihoafrická, brazilská a podobné mutace se, paní doktorko, nezmenšil, takže blábol pseudoodborníků z týmu hlavní hygieničky, že něco nestačí (textilní rouška, jednorázová rouška, respirátor apod.) je pravda pouze v tom smyslu, že to nestačilo nikdy ani dosud, tedy téměř rok buzerování, omezování, ale i ponižování lidí, a mrhání prostředky státu i lidí za nákupy. A teď to teprve omylem objevila ta úřednice ve svém metodickém pokynu, při pokusu o stupidní zdůvodnění nějakého „nového opatření“.

Odpor proudění vzduchu, který mu klade filtrační materiál, aby to mělo nějaký smysl a aerosol byl zachycen, vytváří za filtrační vrstvou podtlak, který rouška i respirátor řeší podsáváním absolutně nečištěného vzduchu velkými netěsnostmi zcela jasně zřejmými mezi obličejem a rouškou nebo respirátorem. Účinná ochrana je tedy možná jen těsnící lícnicí a dobrým filtrem, nebo dýchacím přístrojem. Máte o tom ponětí, ve státní správě? Vy ochránci a hybatelé osudy obyčejných živořících lidí, které už skoro rok strašíte, a pak obětavě „zachraňujete“, a ve strašení zase stále pokračujete, a také navíc zadlužujete stát, jehož jste aparátem, a to nade všechny meze?

Ochrana? Není to nic nového, (trocha ironie pro starší, a pro mladší čtenáře, nepamětníky dávám vysvětlení, že to tak nebylo) ochrana před chřipkovými viry byla vždy řešena každý rok na jaře a na podzim plynovými maskami ze skladů CO, přece se na to pamatujete! Masky se přidělovaly podle velikostí, Veřejná bezpečnost (tehdejší policie) to kontrolovala a delikventy bez masky vsazovala do internačních táborů pro odpírače ochrany veřejného zdraví po celou dobu chřipkové vlny, a pak navíc museli tito nepřizpůsobiví darebáci všechny masky (a bylo jich 10 miliónů) vyčistit a ukládat zpět do regálů pro další sezonní vlnu chřipky.

Občané, až budete vystaveni teroru mocenských složek, které budou prosazovat idiotská nařízení pseudoodborných diletantů mocenských struktur, vzneste dotaz na aktivní policisty, jestli by použili respirátor nebo roušku, třeba proti dráždivé dýmovnici, kterou policie používá na rozhánění demonstrantů a možná je použije na rozkaz vrchního dobroděje z ČSSD (ještě chvilku na vnitru) i proti vám, když nebudete poslouchat. Není to totiž plyn, je to aerosol mnohem rozměrnějších dýmových částic, než je velikost viru hlavní hygieničky, ale i virů obecně. A na ochranu před dráždivým aerosolem to nefunguje! Nemůže to fungovat! A navíc se také ten aerosol (dým) šíří mnohem a mnohem dál prouděním vzduchu a větrem, než objevná hodnota stanovená úředním šimlem na 1,5 nebo 2 m, nebo 2m a kousek a pod.!

Prostě blbost, Blbost, UMOCNĚNÁ BLBOST!

A protože je to vymáhání blbosti, nelze to respektovat, ale odsoudit a vystupovat aktivně proti tuposti mocných. Nebojte se, stojíme proti hlouposti, nekompetentnosti a zvůli aparátu, který LŽE, LŽE a LŽE a zřetelně se už postavil proti lidem, aby splnil zadání a úkoly těch mocnějších než jsou oni. Je mi těchto lidí líto, ale nevážím si jich, protože nejsou svobodní, nemají vlastní názor, šíří klam a zlo a nemohou z toho vyskočit protože to vyměnili za profit, a tenje v jejich hodnotovém žebříčku nejvyšší meta. Ale nemohou to být šťastní lidé!

RNDr. Ing. Esentier Vladimír, důchodce s vojenskochemickým vzděláním

37