Důchody plošně klesnou až o 20 procent, varuje Nerudová. Čas na záchranu situace se krátí

Pandemie koronaviru zhoršila vyhlídky důchodového systému a politici by měli urychleně prosadit důchodovou reformu, jinak v roce 2030 začnou důchody plošně klesat. S nepříjemným varováním přišla předsedkyně důchodové komise Danuše Nerudová.Zdroj: Mendelova univerzita v BrněPředsedkyně důchodové komise Danuše NerudováDavid Budai 8.2.2021

O důchodové reformě se v Česku mluví přes 20 let a postupně vzniklo už pět komisí, které ji řešily a konstatovaly, že změny systému jsou potřeba. V letech 2013 až 2015 sice fungoval takzvaný druhý důchodový pilíř, byl ale zrušen. A od té doby se reforma reálně nikam neposunula.

Ekonomka a předsedkyně důchodové komise Danuše Nerudová nyní přišla s dalším apelem a zdůraznila nezbytnost reformy. Pokud nebude přijata, hrozí snižování důchodů, přičemž situaci velmi zkomplikovala probíhající koronavirová situace.

„Předcovidové výpočty ukázaly, že pokud se nepřijme, budou muset v roce 2030 důchody plošně klesnout o jedenáct procent, aby byl systém udržitelný. Po covidu to bude patnáct až dvacet procent,“ uvedla Nerudová v rozhovoru pro tištěný Deník.

Dodala, že politici nyní mají připraveny návrhy, na kterých v její komisi panovala shoda. „První krok, který zahrnuje rozdělení průběžného pilíře na nultý a první, by měl naprosto minimální dopad do státního rozpočtu. Tuto základní architekturu lze změnit ještě do letošních voleb, neboť se na tom shodly všechny politické strany, které měly své zástupce v komisi. Další stavba penzijního domu se musí doladit během čtyř let, a proto by měla být předmětem předvolební kampaně,“ konstatovala Nerudová.

Do důchodu v 75 letech nebo propad

Není to poprvé, kdy předsedkyně komise varovala před hrozícím snižováním důchodů. „Občané této země si zaslouží znát pravdu. Nebude reforma důchodů rovná se: buď zvyšování věku odchodu do důchodu nad 75 let věku, nebo snižování důchodů až na průměrný důchod 7600 Kč. Strkat hlavu do písku se nám opravdu nevyplatí,“ napsala Danuše Nerudová loni v září na svém Twitteru.

V současné době je průměrný důchod 15 336 korun. Jakékoliv snižování by se dramaticky promítlo také v životní situaci seniorů s podprůměrnými důchody, v současné době jich téměř 60 000 má důchod nižší než 8 000 korun.

O neudržitelnosti systému hovořil v rozhovoru pro České důchody také ekonom a bývalý šéf dvou důchodových komisí Vladimír Bezděk. Také on je přesvědčen, že důchodová reforma je důležitá a není možné ji odkládat. „Dlouhodobá udržitelnost penzí, podobně jako třeba i zdravotnictví, sociální péče a podobně, nutí příslušné aktéry prioritizovat a vejít se do určitých finančních rámců. Prostě „kulaté čtverce“ lze fixlovat jednou či dvakrát před volbami, ale dlouhodobě se finanční realita prosadí. Čím déle si toto budeme odmítat připustit a čím méně se na toto budeme připravovat, tím bude náraz horší. Bohužel,“ uvedl Bezděk.

Návrh reformy projedná vláda

Ministryně Jana Maláčová v prosinci představila základní koncept důchodové reformy. Hlavními změnami by mělo být zavedení základního důchodu ve výši 10 000 korun pro všechny pracující, zavedení příspěvku ve výši 500 korun za každé vychované dítě, snížení důchodového věku pro náročné profese a snížení doby minimálního pojištění pro nárok na důchod na 25 let.

V současné době by mělo dojít k zapracování připomínek z takzvaného meziresortního připomínkového řízení a poté by návrh měla projednat vláda. Politická podpora reformy je ale spíše vlažná. Například ministryně financí a vicepremiérka Alena Schillerová se schválením reformy spíše nepočítá. „Podle mě není moc pravděpodobné, že se ji podaří připravit do konce volebního období,“ řekla pro České důchody.

Zdroj: https://ceskeduchody.cz/