Famózní Davidová. Po bezchybné střelbě je mistryní světa ve vytrvalostním závodu

S malorážkou sestřelila všech 20 terčů, také na běžkách předvedla excelentní výkon. A výsledek? Zlatá medaile z mistrovství světa! Markéta Davidová na biatlonovém šampionátu v Pokljuce senzačně ovládla vytrvalostní závod, zvítězila s pohodlným náskokem 27 vteřin před Švédkou Hannou Öbergovou.

Markéta Davidová běží stíhací závod na mistrovství světa v Pokljuce.

Markéta Davidová běží stíhací závod na mistrovství světa v Pokljuce. | foto: Petr Slavík / Český biatlon

To byl výkon!

Bezchybný na střelnici i na běžkách.

Markéta Davidová v pravý čas dokonale skloubila obě biatlonové disciplíny a ve vytrvalostním závodě na mistrovství světa v Pokljuce vybojovala zlatou medaili.

Už od úvodních metrů se Davidová pohybovala na předních místech a s každou další bezchybnou položkou se posouvala výš a výš.

Na třetí zastávku na střelnici přijížděla na průběžné druhé pozici těsně za Hannou Öbergovou, po zaváhání švédské soupeřky přebrala virtuální vedení v závodě.

A v dalším průběhu už před sebe nikoho nepustila.

Před závěrečnou položkou měla k dobru jen tři vteřiny na do té doby rovněž bezchybnou Lisou Hauserovou, jenže Rakušanka si zlaté ambice dvěma chybami odstřelila.

Naopak Davidová si počínala mazácky, ustála obrovský tlak spojený s bojem o nejvyšší stupínek ze světového šampionátu a po další přesné palbě odjížděla do posledního kola s polštářem 28 vteřin na Öbergovou. 

Povzbuzena euforií z parádního vystoupení na střelnici si tento náskok v pohodě hlídala a když protnula cíl, uviděla u svého jména velkou jedničku.

A toto krásné číslo zůstalo Davidové až do konce. 

Čtyřiadvacetiletá česká reprezentantka se vypjala ke druhému nejrychlejšímu času na trati ze všech závodnic, při střelbě si sice nepočínala zrovna svižně, důležitější však byla přesnost.  

Titul mistryně světa je o to cennější v kontextu jejích předchozích výkonů na šampionátu v Pokljuce, vždyť ve sprintu skončila Češka až 44., ve stíhačce se pak o 12 míst posunula. V obou závodech netrefila čtyři terče.

Zato ve vytrvalostním závodě, kde je bezchybná střelba pro skvělý výsledek nezbytná?

Ani jedno zaváhání.

Navzdory dvěma nepovedeným závodům Davidová vytrvalostní klání s radostí vyhlížela: „Celkově je už můj vztah ke čtyřpoložkovým závodům lepší. Těším se,“ hlásila před startem. „Výhodou snad pro mě může být i to, že ostatní závodnice se budou víc soustředit na střelbu a bude se proto střílet pomaleji,“ přemítala.

Jak si nakonec v závodě s malorážkou porozumí, asi ani sama netušila.

Davidová svou zlatou medailí navázala na Kateřinu Holubcovou, která se před 18 lety stala mistryní světa taktéž ve vytrvalostním závodu, a Gabrielu Koukalovou, která v roce 2017 ovládla sprint. 

Zdroj: https://www.idnes.cz