Moravskoslezský kraj je na tom dobře, přesto se chystá na nárůst pandemie

​Nachystejte lůžka, „československá“ mutace může zvýšit nárůst nemocných o 40 procent, varuje vedení Moravskoslezského kraje po zasedání krizového štábu.

Ilustrační foto: Fakultní nemocnice Ostrava

Epidemiologická situace v Moravskoslezském kraji je jedna z nejlepších v krajích České republiky, řekl dnes po jednání krizového štábu kraje hejtman a jeho šéf Ivo Vondrák.

Index rizika nákazy je nemocí covid-19 je v současnosti v našem kraji na čísle 58, zatímco průměr v České republice je 77.

„Situace je zatím setrvalá a stabilní, ale nijak zásadně se nelepší,“ konstatoval hejtman. Otázkou podle něho je, jak dlouho tato příznivá bilance v kraji vydrží.

„A to proto, že jak v Česku, tak na Slovensku se šíří mutace, která se dokonce asi bude jmenovat československá. Vychází z té britské a opět má tu nepříjemnou vlastnost, že je velmi virulentní.“

Nákaza covid-19 se nyní podle moravskoslezských epidemiologů šíří nejvíce ve firmách a školních zařízeních.

„Ne u dětí, ale u učitelů a personálu škol. Tam musí všichni dodržovat opatření, jinak školy nebudou fungovat. A to je největší problém dnešních dnů, mnozí lidé je nechtějí respektovat. Ale bez nich se toho viru nezbavíme,“ říká hejtman Ivo Vondrák.

Omyl je myslet si, že situace je skvělá nebo výborná

V nemocnicích je situace s lůžky standardní, jen se trochu zvýšila obsazenost lůžek jednotek intenzivní péče a na umělých plicních ventilacích.

„Zatíženost JIP se bude nyní pečlivě sledovat, protože jsme opět dostali příkaz nachystat a alokovat další lůžka. Epidemiologové totiž očekávají v souvislosti s novými mutacemi koronaviru nárůst nákazy a to až o čtyřicet procent,“ řekl hejtman.

On sám pevně věří, že k tomuto odhadovanému nárůstu nedojde. „Toto varování je výsledek analýz současných rizik a je proto omylem si myslet, že současná situace je skvělá nebo výborná. Naopak je stále vysoce riziková a my se musíme u v kraji vyvarovat přetížení nemocnic, které zaznamenáváme v jiných krajích, kde jsou na tom skutečně velmi špatně,“ zdůraznil šéf krajského krizového štáb Ivo Vondrák.

Chcete otevřít další školní ročníky? Očkujte přednostně učitele

Hejtman oznámil, že v k dnešnímu dni je už první dávkou vakcíny Pfizer očkováno 30 806 lidí a 16 357 lidí už bylo očkováno druhou dávkou.

Z toho už první dávku dostalo 13 111 seniorů nad 80 let a druhou dávku 5 112 z nich.

Do kraje zatím dorazilo 43 299 dávek vakcíny Pfizer, 16 400 dávek vakcíny Moderna. „Předpokládáme, že po celý březen budeme dostávat každý týden 11 700 dávek. Budeme schopni obsloužit tu frontu čekajících, mezi nimi je i dva a půl tisíce lékařů primární péče,“ řekl hejtman.

Ten minulý týden požádal vládu, zda by nebylo možné začít očkovat přednostně také učitele.

„Víte dobře, že by se měla od 1. března otevírat výuka pro deváté ročníky a maturitní ročníky. A potřebujeme, aby učitelé a děti byli v pořádku,“ řekl Ivo Vondrák a dodal, že k tomu by mohlo v kraji posloužit 2 400 dávek vakcíny AstraZeneca, které má k dispozici.

Blíží se otevření očkovacího centra na Černé louce

Vakcína v ordinacích praktických lékařů bude k dispozici poté, co ji začne rozvážet vysoutěžený distributor. Do ordinací bude směřovat zřejmě právě vakcína AstraZeneca, která nemá tak náročné podmínky pro skladování jako vakcíny Pfizer a Moderna.

Pokud ji ovšem nevyužije kraj na přednostní očkování učitelů, kdyby je pohotově schválila vláda. Hejman také řekl, že kraj předpokládá, že od dubna začne „prudký nárůst dodávek vakcín“ a že nynější týdenní počet vakcín ve výši 11 700 dávek by kraj chtěl mít k dispozici pro očkování na každý den.

Příští týden by mohlo zahájit činnost také velké očkovací centrum na Černé louce. „Tento týden se sejde celý tým, který bude toto centrum obsluhovat, a pokud vše klapne, chtěli bychom příští týden začít. Ale ještě to není jistota. Takže – pracuje se na tom, ale stoprocentní jistotu oznámím až příští pondělí po dalším jednání krizového štábu,“ řekl Ivo Vondrák a dodal, že očkovat v centru na Černé louce budou pracovníci fakultní nemocnice v Porubě a městské nemocnice na Fifejdách.

Nejdříve se zdráhali očkovat, teď už se ale hlásí

Hejtman také řekl, že podle plánu pokračuje očkování vakcínou Moderna v sociálních domovech kraje a že také ti zaměstnanci, kteří se nejprve do očkování nehrnuli, nyní mění názor a hlásí se.

„Takže se nám na očkování hlásí dalších patnáct set lidí a budeme muset ještě udělat další dvě kola. Je to ale odvislé od toho, kolik Moderny ještě dostaneme,“ řekl hejtman.

Zdroj:https://www.patriotmagazin.cz/