Sčítání lidu, domů a bytů 2021


logo 2021Už od roku 1869 probíhá na našem území každých deset let sčítání lidu. Letošní sčítání lidu, domů a bytů bude začínat o půlnoci z 26. na 27. března 2021.

Proces

Koho se sčítání týká?

Sčítání 2021 je povinné pro všechny osoby, které mají k rozhodnému okamžiku trvalý pobyt nebo přechodný pobyt nad 90 dnů na území ČR. Sečíst se musí každá taková osoba, bez ohledu na místo skutečného pobytu, věk, svéprávnost a zdravotní stav. Za osoby mladší 18 let, osoby omezené ve svéprávnosti a podobně provádí sečtení jejich zákonný zástupce, opatrovník nebo osoba k tomu oprávněná. Sčítání se týká i cizinců přítomných v ČR v rozhodný okamžik, s výjimkou diplomatů nebo cizinců s krátkodobým pobytem do 90 dnů.

Jak bude sčítání probíhat?

Sčítání 2021 začíná rozhodným okamžikem o půlnoci z 26. na 27. března 2021. Do 9. dubna 2021 bude mít každý možnost sečíst se online prostřednictvím elektronického formuláře na webu www.scitani.cz nebo v mobilní aplikaci, podrobné informace k online sčítání naleznete zdeVzor vyplněného formuláře je dostupný již dnes, veškeré informace si tak můžete připravit předem. 

Kdo se nesečte online, má zákonnou povinnost od 17. dubna do 11. května 2021 vyplnit a odevzdat listinný formulář. Distribuci formuláře budou zajišťovat sčítací komisaři.

Hygienická opatření

Vzhledem k současné epidemické situaci připravil Český statistický úřad ve spolupráci s Českou poštou a hlavní hygieničkou České republiky distribuci a sběr listinných formulářů, při kterých dojde k výraznému omezení fyzických kontaktů mezi sčítacími komisaři a obyvatelstvem. Distribuce formulářů do domácností bude probíhat podobně, jako nyní probíhá doručování doporučených poštovních zásilek, při dodržování přísných hygienických pravidel (ochranné pomůcky, dezinfekce, fyzický kontakt primárně venku, minimalizace doby kontaktu). Z tohoto důvodu nebudou sčítací komisaři pomáhat s vyplňováním formulářů a občané budou mít možnost obrátit se na infolinku na telefonním čísle 840 30 40 50. Vyplněné formuláře bude možné odeslat zdarma v předtištěné obálce prostřednictvím schránek České pošty nebo odevzdat přímo na poště.  

Kontaktní místa

Kontaktními místy Sčítání 2021 jsou vybrané pobočky České pošty, s.p. a všechny krajské správy Českého statistického úřadu. Poskytují široké veřejnosti informace o sčítání a jsou také místy, na kterých lze získat nebo odevzdat listinné formuláře.

Na Rýmařovsku jsou to:

  • Česká pošta, s.p., pobočka Rýmařov, náměstí Míru 7, tel.: 954 279 501
  • Česká pošta, s.p., pobočka Břidličná, Nábřežní 452, tel.: 954 279 351

Ochrana dat

Bezpečnost dat sčítání je zásadní. Veškeré osobní údaje jsou zpracovávány v souladu s příslušnými právními předpisy a používány jsou maximálně zabezpečeny informační systémy.

Přínos sčítání

Výsledky jsou široce využitelné například při přípravě programů bydlení, rozvoji infrastruktury nebo plánování lepší dostupnosti služeb. Informace zjištěné během sčítání ovlivňují činnost veřejné správy, podnikatelské záměry i směřování výzkumných či vědeckých pracovišť a v konečném důsledku ovlivňují život každého z nás.

Bližší informace naleznete  na webové stránce Sčítání 2021.

Zdroj: https://www.rymarov.cz/