Další případy otrávených luňáků na Moravě. Jejich polohu prozradily vysílačky

Na jihu Moravy někdo otrávil kriticky chráněné luňáky červené. Ornitologové dohledali dravce poté, co vysílačky, kterými byli ptáci vybaveni, signalizovaly, že se nepohnuli z místa. Psovodka na obou lokalitách dohledala ještě další mrtvé živočichy, rovněž s typickými příznaky otravy. Zda se jednalo o otravu nervovým jedem karbofuranem, který traviči k likvidaci dravců používají nejčastěji, určí pitva. Případy si převzala kriminální policie, která je vyšetřuje jako trestné činy.

Podezření se potvrdilo

Vysílačka, kterou byl luňák červený vybavený, signalizovala, že samec se už dva dny nepohnul ze své pozice. Ornitologové z ČSO měli podezření na úhyn a následná kontrola v neděli 14. března jej potvrdila. Mladý samec luňáka byl nalezen na území okresu Hodonín v pozici typické pro otravu, ještě s kusem masa v zobáku.

„Luňák dostal vysílačku jako mládě v roce 2018 na Hodonínsku. Letos, kdy by dosáhl tří let, mohl poprvé hnízdit a podle pozorování se již zdržoval v páru,“ říká Gašpar Čamlík z Jihomoravské pobočky České společnosti ornitologické (ČSO).

Luňák mohl letos založit rodinu, překazila to otrava

Vysílačky GPS-GSM loggery, připevněné na záda ptáků, jsou způsob, jak mohou ornitologové monitorovat pohyb vzácných dravců a odhalit tak případné nebezpečí či úhyn. Vysílačkou je vybaven i bratr otráveného luňáka a také jejich matka. Časté a přesné údaje o místě pobytu konkrétního ptáka poskytují ornitologům poznatky, které jsou jinak nezjistitelné. „Díky vysílačce víme, že tento samec luňáka zimoval v Itálii a vrátil se zpět na Moravu, aby tu založil rodinu. K tomu už ale nedošlo,“ vysvětlil Čamlík.

Psí terénní jednotka ČSO v pondělí 15. března prohledávala oblast o velikosti téměř jednoho kilometru čtverečního. Asi 40 metrů od luňáka dohledala mrtvou káni lesní, taktéž s pařáty křečovitě sevřenými, které ukazují na bolestivé umírání po požití jedu. Oblast na jihu Moravě patří k dlouhodobě problematickým, ČSO tu každoročně zaznamenává mnoho otrávených ptáků.

Případ vyšetřuje policie

K otravě luňáka došlo také v severních Čechách. Policie vyšetřuje oba případy jako trestné činy. Traviči a pytláci k trávení zvířat nejčastěji používají zvláště brutální způsob usmrcení – nástrahu s nervovým jedem karbofuranem, po jehož požití zvíře umírá bolestivě v křečích.

Samotné držení jedu karbofuranu je trestným činem a v celé Evropské unii je jeho držení zakázané už od roku 2008. Dříve se užíval jako pesticid v zemědělství. Několik kapek tohoto jedu dokáže spolehlivě usmrtit prakticky jakéhokoliv živočicha.

Otrávené dravce hledá speciální psí jednotka

Ornitologové mají ptačí kriminalitu v hledáčku již od roku 2000. V roce 2017 zintenzivnila hledání otrávených návnad a jejich zvířecích obětí zřízením specializované terénní psí jednotky psovodky Kláry Hlubocké, která navštěvuje preventivně důležitá místa výskytu dravců, případně místa dřívějšího trávení. Kromě toho vyjíždí k případům na žádost policie či dalších institucí, případně na ohlášení občanů.

Jen za rok 2020 ornitologové zaznamenali 51 nelegálně zabitých ptáků, většinou šlo o otravy. Od roku 2017, kdy existuje terénní psí jednotka, zdokumentovali a předali policii 80 případů, jejichž obětí se stalo více než 200 ptáků. Letos si policie od ornitologů převzala už šest případů.

Zdroj a foto: ČSO