Peklo ve Skotsku! Stopera Kúdelu v tunelu stadionu zbili do krve, Slavii evakuovala z Ibroxu policie

Hotové inferno! Skotské peklo, které si museli fotbalisté pražské Slavie prožít, když v osmifinálové odvetě porazili Rangers 2:0 a vyřadili je z Evropské ligy, se rozpoutalo i po utkání. Na Ibrox Stadium musela zasahovat skotská policie a jen díky ní nakonec mohla výprava Pražanů stadion opustit a odjet do hotelu. To ovšem až poté, co jejího obránce Ondřeje Kúdelu zmlátili v tunelu vedoucímu do šaten do krve.

Takhle se Connor Goldson a další domácí hráči už na trávníku pustili do slávistického stopera Ondřeje Kúdely.

Andrew MilliganReuters


Fotogalerie

Copak si asi vyprávěli Alfredo Morelos (nahoře) z Glasgow Rangers a ležící slávista Peter Olayinka?
Brankář skotského celku Allan McGregor je bezmocný, Slavia po hlavičce Petera Olayinky (není na snímku) vede 1:0.
Slávista Simon Deli (vlevo) v tvrdém souboji s Alfredem Morelosem z Glasgow Rangers.
Odveta na půdě skotského celku bolela. Své o tom vědí i domácí Alfredo Morelos (vlevo) a slávista Nicolae Stanciu.
Bezohledný faul Kemara Roofeho na slávistického brankáře Ondřeje Koláře.
Brankář pražské Slavie Ondřej Kolář opouští trávník Ibrox Stadium na nosítkách.
Za svůj hrubý zákrok viděl Kemar Roofe z Glasgow Rangers červenou kartu. Domácí nakonec dohrávali jen v devíti.
Slávista Nicolae Stanciu srovnal při trestném kopu mířidla a výsledkem byl krásný a hlavně důležitý druhý gól.
Gól! Slávista Nicolae Stanciu se v osmifinále Evropské ligy proti Glasgow Rangers trefil i v odvetě.
Vývojem zápasu frustrovaní Rangers ztráceli nervy. Takhle se Connor Goldson a další domácí hráči pustili do Ondřeje Kúdely.
Rozčílení hráči Glasgow Rangers naháněli slávistu Ondřeje Kúdelu už na trávníku.
Copak asi vyprávěl manažer Rangers Steven Gerrard (vlevo) kouči sešívaných Jindřichovi Trpišovskému?

Příčinou měla být podle vyjádření trenéra Rangers Stevena Gerrarda pro Sky sports rasistická urážka, kterou slávistický zadák údajně pošeptal v závěru vyhroceného utkání domácímu Glenu Kamarovi. Šéf českého mistra Jaroslav Tvrdík obvinění odmítl.

„Řekl jsem mu „You’re fucking guy“. Bylo to řečeno v emocích po dvou červených kartách a řadě brutálních zákroků soupeře, ale naprosto odmítám rasismus,“ uvedl později Kúdela.

„Mohu potvrdit, že jsme opustili stadion v doprovodu policie a míříme do hotelu,“ komentovat dění na Ibroxu mluvčí Slavie Michal Býček.

Krvavou ránou v Kolářově obličeji emoce a vášně planoucí na Ibroxu neskončily. Vyloučením dvou hráčů Rangers teprve ne. Fotbalisty skotského mistra spíš červené karty rozpálily do běla.

Ondro, hlavne at jsi v poradku prosim, to je dnes nejdulezitejsi! pic.twitter.com/5OFRQ1l7RO— Jaroslav Tvrdik (@JaroslavTvrdik) March 18, 2021

Proto pochodující nervy v závěru střetnutí. Strkanice, při nichž si šli hráči po krku a padala ostrá a nevybíravá slova. Podle trenéra Rangers, liverpoolské legendy Stevena Gerrarda, i od fotbalistů Slavie.

Právě on označil Kúdelovu promluvu ke Kamarovi, finskému reprezentantovi černé pleti narozenému v Tampere v rodině ze Sierry Leone, za rasistickou.

Fotbalisté Glasgow Rangers se ostře pustili do slávisty Ondřeje Kúdely (vpravo).

Ian Macnicol, Reuters

Vendeta od hráčů Rangers pak následovala v tunelu do šaten. Ovšem až poté, co se k němu svěřenci Jindřicha Trpišovského dostali. Celou půlhodinu to trvalo.

❗️❗️❗️Live z ⁦@thisisibrox⁩ Dochází k zajímavé situaci: naši hráči ⁦@slaviaofficial⁩ a trenéři nejsou vpuštěni ani 30 min. po zápase do šaten…. pic.twitter.com/gzUaCBKb0T Daniel Konrad (@DanielKonrad01) March 18, 2021

V tunelu  byl Kúdela napaden a krvavě zbit, aby pak musel na antidopingovou kontrolu. Zatím se neví, kdo na slávistického zadáka zaútočil. Slavia se musela obrátit s žádostí o ochranu na policii.

„Ta nás evakuovala do hotelu,“ potvrdil slávistický mluvčí. Podle zjištění Seznamu se klubové vedení Slavie obrátilo na zastupitelský úřad České republiky s žádostí o pomoc s řešením incidentu, k němuž po utkání došlo.https://www.youtube.com/embed/jfkc9NfIoys

„Můj hráč říká, že šlo o rasistickou urážku. Další hráči to slyšeli také. Znám Glena a stoprocentně mu věřím. Proto teď nemám ani trochu chuť mluvit o fotbale. Jsem zklamaný a naštvaný. Ať se stane cokoli, stojím za Glenem,“ citovala BBC trenéra Rangers Stevena Gerrarda a jeho popis toho, co se mělo stát v závěru střetnutí po jednom z ostrých zákroků, kdy se dostali Ondřej Kúdela a Glen Kamara do bezprostředního kontaktu.

„Ptal jsem se ho u postranní čáry, zda chce vystřídat, ale chtěl pokračovat. Po zápase byl očividně rozrušený. Zklamáním pro mě je i to, že se soupeřovi lidé snaží svého hráče bránit a říkají nám lháři,“ pokračoval Gerrard, který se po závěrečném hvizdu vydal za trenérem Slavie Trpišovským a delegátem UEFA.

Údajně proto, že na nich požadoval vysvětlení.

Nevim presne, co rekl v emocich po dvou cervenych kartach a poslapani naseho hrace, za ktere mela prijit okamzite treti cervena, Ondrej Kudela. Zeptam se ho osobne, az opusti antidopingovou kontrolu. Ale jsem si jist tim, ze neznam slusnejsiho a skromnejsiho cloveka nez je Ondra!— Jaroslav Tvrdik (@JaroslavTvrdik) March 18, 2021

„Nyní je to na UEFA. Doufám, že to nezamete pod koberec,“ prohlásil Gerrard.

Slavia se kategoricky ohrazuje proti tomu, ze hrac Ondrej Kudela jakkoliv rasisticky urazil hrace soupere. Sokuje nas, ze po zapase doslo k fyzickemu napadeni naseho hrace. Na zadost Slavie pripad resi mistni policie. Prejeme si podrobne vysetrovani cele situace ze strany UEFA.— Jaroslav Tvrdik (@JaroslavTvrdik) March 18, 2021

„Slavia se kategoricky ohrazuje proti tomu, že Ondřej Kúdela jakkoliv rasisticky urazil hráče soupeře. Šokuje nás, že po zápase došlo k fyzickému napadení našeho hráče. Na žádost Slavie případ řeší místní policie. Přejeme si podrobné vyšetřování celé situace ze strany UEFA,“ uvedl předseda slávistického představenstva Jaroslav Tvrdík na sociální síti twitter.

„Řekl jsem mu „You’re fucking guy“. Bylo to řečeno v emocích po dvou červených kartách a řadě brutálních zákroků soupeře, ale naprosto odmítám rasismus,“ řekl Kúdela.

„Slavia rezolutně odmítá nechutné nařčení jednoho ze svých kapitánů Ondřeje Kúdely z rasistického chování. Slavii už její zakladatelé vtiskli barvy, kde bílá znamená „čistotu sportovní myšlenky a čestného boje, kde protivník není nepřítel, ale uznávaný soupeř“. Dnes je Slavia multikulturním klubem, který si zakládá na úctě k soupeři a vzájemném respektu lidí všech kultur. Odsuzujeme rasismus v jakékoliv podobě,“ reagovalo na incident v Ibroxu vedení pražského klubu v prohlášení vydaném pozdě v noci.

„Hráči Slavie v zápase čelili nevídaně zákeřné hře soupeře, kterou v historii moderních evropských pohárů nezažili. Řada brutálních zákroků soupeře skončila zraněním našich hráčů, brankář Ondřej Kolář skončil s deseti stehy na obličeji a otřesem mozku v nemocnici,“ píše se v něm dále.

Rozčílení hráči Glasgow Rangers naháněli slávistu Ondřeje Kúdelu už na trávníku.

Ian Macnicol, Reuters

„Po utkání nebyl tým vpuštěn do kabin a Ondřej Kúdela byl zbaběle bez varování zbit pěstmi do obličeje hráčem Kamarou za přítomnosti trenéra Stevena Gerrarda. V šoku byli i zástupci UEFA, kteří byli u celého incidentu osobně přítomni. Tým je nyní v bezpečí na hotelu pod dohledem skotské policie.“

Mluvčí Slavie Michal Býček pak informoval, že Kúdela dostal údery pěstí do obličeje a je v péči klubových lékařů na hotelu. Po příletu do Prahy podstoupí podrobné vyšetření.zp, 

Sport.cz ■