Jídlo a zdraví: mléko a mléčné výrobky, máme správné informace?

Před lety dnes již bývalý ministr zdravotnictví USA, C. Everett Koop, prohlásil: „Mléčné výrobky nejsou pro nás vhodné.“

Nedávno USDA (US Department of Agriculture – americké ministerstvo zemědělství) potvrdilo, že každodenní reklama na mléko je zavádějící a že přiznávají fakt, že konzumace mléka podstatně zvyšuje riziko rakovin, srdečních onemocnění, artritidy a jiných metabolických a infekčních onemocnění. Chtějí, aby reklamy na mléko na tyto skutečnosti upozorňovali. USDA si také stěžuje, že reklamy často uvádějí lidi do omyl, když uvádějí, že samotný vápník z mléka dokáže zabránit vzniku osteoporózy.
To je zavádějící, protože vápník z mléka se těžko v lidském těle vstřebává a kromě toho ke vstřebávání vápníku je nezbytný přírodní vitamin D. Příjem mléčných produktů totiž blokuje vstřebávání vápníku do lidského organismu.

Nadbytek proteinů v kravském mléce je také hlavním viníkem osteoporózy. Tato fakta jsou však mlékárenským průmyslem v reklamách na mléko cílevědomě tajená.

Britský výzkumník Dr. Hegsted roky zkoumal geografický výskyt osteoporózy. Zjistil, že země, které jsou největšími konzumenty mléka a mléčných výrobků, mají i největší výskyt osteoporózy. Je přesvědčen, že mléko je jedním z hlavních faktorů vzniku osteoporózy.

Dalším argumentem proti mléku jsou migrény. Již v roce 1780 upozornil britský vědec John Fetherlite svojí statistikou na vztah mezi konzumací sýrů a migrenózními bolestmi hlavy. Další výzkumy to jen potvrdily. Příčinou velké části bolestí hlavy je mléčná bílkovina kasein. Mléko a výrobky z něj mají schopnost neutralizovat kyselinu solnou, kterou vylučují žlázy ve stěnách žaludku. Kasein navazuje žaludeční kyselinu (proto se mléko doporučuje jako první pomoc lidem s pálením žáhy), čímž ztěžuje nejen práci žlázám, ale narušuje celkové vstřebávání ostatních nedobře natrávených živin. Výsledkem je soustavný hlad, tělo si žádá živiny, které nemůže vstřebat …

USDA prohlašuje, že množství lidí považuje kravské mléko za hodnotný a zdravý produkt a že to je výsledkem komercializace mléka a jeho propagace za účelem ne zdravotním, ale za účelem miliardových zisků. Profesorka Jane Plant ve své knize Your Life in Your Hands (Tvůj život je v tvých rukou) popisuje, proč věří, že vzdávání se mléka je klíčem k poražení rakoviny prsu, …

Ajurvéda, nejstarší propracovaný ucelený zdravotní systém na světě pocházející ze staré Indie, má s mlékem tisícileté zkušenosti. Považuje ho však za vhodné jen pro lidi s výkonným trávicím systémem. Mléko by se nemělo pít studené, vhodné množství je ne více než 2-3 dl denně, je nevhodné kombinovat ho s jinými potravinami (kromě některých varných postupů např. s obilovinami). Také čas jeho konzumace je doporučený pouze v době, kdy zatíží minimálně organismus (mezi 7. – 9. hodinou ranní nebo večerní).

Některé koření – např. zázvor, kardamon, skořice, muškátový ořech a hřebíček výrazně zlepšují jeho stravitelnost, zvláště v kombinaci s medem. Pokud se pije mléko syrové čerstvé, je vhodné je krátce převařit.

Současná věda akceptuje zejména údaj o vhodném množství (ne více než 2 – 3 dl denně) a prohlašuje, že konzumace většího množství mléka a mléčných produktů vede kromě jiných obtíží k nadváze a obezitě, vždyť sklenice mléka má kolem 700 kJ. Každá další konzumace mléčných výrobků – sýrů, pomazánek, zmrzliny je po vypití doporučeného množství mléka již v rámci dne navíc.

Na doplnění: na výrobu 1 kg sýra je potřebných průměrně 11 – 15 litrů mléka (dle tvrdosti sýra) a sůl (váže vodu v organismu). Netřeba ho tedy sníst mnoho na to, aby člověk přibíral.

Na téma konzumace mléka a mléčných výrobků je mnoho diskusí a protichůdných tvrzení. Je na každém, aby si udělal vlastní názor.

Zdroj: www.paula.sk