Soud se začne zabývat opatřením o povinném testování ve firmách

Brno – Nejvyšší správní soud (NSS) dnes veřejně projedná návrh na zrušení opatření, které odstartovalo testování zaměstnanců ve firmách. Bude to první jednání v rámci nové pravomoci, kterou soudu svěřil pandemický zákon. Proti testování ve firmách protestuje dělník z automobilového průmyslu. Tvrdí, že testování je zdravotní zákrok, se kterým pacient musí souhlasit a měl by mít právo jej odmítnout.

Mimořádné opatření vydalo ministerstvo zdravotnictví. Prakticky z něj plynula nutnost zorganizovat testování ve firmách s více než 250 zaměstnanci, protože na pracovišti směli být od 12. března jen ti, kteří v posledních sedmi dnech podstoupili test s negativním výsledkem. Povinnost firemního testování se v ČR dalšími opatřeními ještě rozšiřovala.

Podle pandemického zákona, který platí od konce února, přezkoumává mimořádná opatření ministerstva zdravotnictví právě NSS, jde o jeho novou kompetenci. Postupně obdržel více než deset podnětů, některé ale předal k projednání Městskému soudu v Praze. Nejvyšší instance totiž pandemický zákon vyložila tak, že bude přezkoumávat jen opatření proti šíření covidu-19 přijatá za účinnosti nové normy, nikoliv ta, která platí z dřívějška.

Kvůli povinnému testování ve firmách se na NSS obrátily také Nezávislé odbory Teva Czech Industries, což je výrobce léčiv. Nesouhlasí například s tím, že po odmítnutí testování vzniká překážka v práci na straně zaměstnance, který tak nemá nárok na náhradu mzdy. Kritizují také to, že zaměstnavatel nakládá s daty o zdravotním stavu pracovníků. Veřejné jednání soud svolal na 14. dubna.

Zdroj: ČTK